Hemşirelerin stres ve motivasyon analizi (Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ulus Devlet hastanesi örneği)
Analysis of nurses' stress and motivation (Dışkapi Yıldırım Beyazıt Training and Research and Ulus State Hospital sample)
- Tez No: 361968
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Stres, Motivasyon, Nurse, Stress, Motivation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli bir rol üstlenen hemşirelerin stres ve motivasyon durumlarını ile stres motivasyon ilişkisini saptamak, kurumların amaçlarına ulaşmada en büyük sorun olan personeli etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldırmak, fayda sağlayacak stratejiler geliştirmek, personelin etkin ve verimli çalışmasına katkı sağlamak amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapan 116 hemşire ile Ankara Ulus Devlet Hastanesinde görev yapan 35 hemşire olmak üzere toplam 151 hemşire oluşturmaktadır. Araştırma verileri kaynak taraması yapılarak ve araştırmaya katılan hemşirelerle yüz yüze yapılan görüşmelerde anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Ankette Richardson tarafından geliştirilmiş olan 44 sorudan oluşan ''Stres Kaynağı Ölçeği'' ile Barbuto ve School tarafından geliştirilmiş olan 30 sorudan oluşan ''Motivasyon Kaynakları Envanteri'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, Kruskal Wallis testi ve Pearson Korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Araştırmada hemşirelerin %56.3'ünün sosyal stres vericiler yönünden, %49'unun işle ilgili stres vericiler yönünden hastalık geliştirme olasılığı olduğunu, %51'inin kendini yorumlama biçiminden kaynaklanan stres vericiler yönünden hastalık geliştirme eğiliminde olduğu ve %45'inin fiziki çevreden kaynaklanan stres vericiler yönünden hastalık geliştirme olasılığı oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin cinsiyeti ile sosyal stres vericiler, çocuk sayısı ile fiziki çevreden kaynaklanan stres vericiler ve meslekteki toplam hizmet süresi ile kendini yorumlama biçiminden kaynaklanan stres vericilere ait puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hemşirelerin cinsiyeti ile hedef içselleştirme alt grubu, haftalık çalışma süresi ile iç güdüsel süreç alt grubu, ek gelir durumu ile araçsal süreç alt grubu, iç güdüsel süreç alt grubu ve dış benlik kavramı alt grubu puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda stresi azaltıcı ve motivasyonu arttırıcı faktörler konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research;to determine the nurses',play an important role in the presentation of health care,the relationship stress and motivation states between stres and motivation,to eliminate negations which are the biggest factors in institutions achieving their goals and affect their personel,to develop strategies that will benefit and contribute to the effective and efficient working of personel is a descriptive working. The research's sampling consist of a total 151 nurses of whom 116 work at Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital and of whom 35 work at Ankara Ulus State Hospital The research's data was obtained by using the questionnaire method in the interviews doing with the nurses who participate in the research In the questionnaire, '' Scale of Stress Source'' which consists of 44 questions developed by Richardson and'' Inventory of Motivation Resources '' which consists of 30 questions developed by Barbuto and School were used. At the analysis of the data; number,percentage, Kruskal-Wallis test and Pearson's correlation coefficient were used. In the research, it is determined that 56.3% of nurses in terms of social stres receivers and 49% of them in terms of stres receivers which are work-related have a possibility to develop disease, 51% of them in terms of stres receivers which are based on the style of self-interpretation have a tendency develop disease and 45% of them in terms of stress receivers which are based on the physical environment have a high possibility to develop disease. A statistically significant relationship was found between avarage scores belonging to nurses' genders with social stres receivers, the number of children with stres receivers caused by physical environment and the total length of service in the profession with stres receivers caused by the style of self-interpretation. Between avarage scores of the nurses' genders with the target internalizing sub-group, weekly working time with instinctive subgroups, status of additional income with instrumental processes subgroup, instinctive process subgroup and external self-concept was found as a statiscally significant relationship. As a result of the findings from this study, the recommendations about factors of stress reducer and increasing motivation were made.