Duygusal emeğin tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Algılanan örgütsel desteğin biçimlendirici rolü
The effect of emotional labor on burnout and turnover intention: The moderator role of perceived organizational support
  1. Tez No: 361978
  2. Yazar: ESRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜFİDE ŞULE EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Yüzeysel Davranış, Derin Davranış, Tükenmişlik, İşten Ayrılma Niyeti, Algılanan Örgütsel Destek, Emotional Labour, Surface Acting, Deep Acting, Genuine Acting, Burnout, Turnover Intention, Perceived Organizational Support
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, hizmet sektörü çalışanlarının duygusal emek davranışlarının tükenmişlik ve işten ayrılma niyetiyle ilişkisini incelemek ve bu ilişkiler üzerinde algılanan örgütsel desteğin biçimlendirici rolünü belirlemektir. Araştırmanın örneklemi, Ankara Esenboğa Havalimanının 192 çalışanından oluşmaktadır. Veriler faktör, regresyon ve korelasyon analizleri kullanılarak test edilmiştir. Bu araştırma sonucunda yüzeysel davranış ile tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti arasında güçlü ilişkiler kurulamamıştır. Ancak derin ve samimi davranışın tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti gibi olumsuz sonuçlara azaltıcı etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca algılanan örgütsel desteğin biçimlendirici etkisinin incelendiği araştırmada, yüzeysel ve derin davranış üzerinde etkisi bulunamazken, samimi davranışın tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti etkisinde algılanan örgütsel desteğin biçimlendirici rolü olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is, examine the relationship between service sector employees' emotional labour behaviour, burnout and turnover intention and also determine the moderator role of perceived organizational support on these relationships. The research sample consists 192 employees of Ankara Esenboğa Airport. Data have been analyzed via regression, correlation and factor analysis. As the result of this research a strong relationship was not observed between surface acting with burnout and turnover intention. However, it was found that, deep and genuine acting have reducing effects on negative consequences such as burnout and turnover intention. Besides in the resarch which perceived organizational support's moderator effect is examined, it was not found an effect on surface acting and deep acting, but it has been demonstrated that perceived organizational support has moderator role on the genuine acting's effect on burnout and turnover intention.