Arap dili cümle yapısında muzâri fiilin yeri
The place of the present tense verb (fi'l mudâri') in the syntax of the Arabic language
- Tez No: 361984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Muzâri Fiil, Arapça Cümle Yapısı, the Arabic Language, the present tense verb (fi 'l mudâri ') / the imperfective verb, the Arabic syntax
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Arap dili cümle yapısında muzâri fiilin kullanımı son derece önem arz etmektedir. Söz konusu fiilin cümledeki kullanımına bağlı olarak anlam yönünden cümlede çeşitli değişikler ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde muzâri fiil, zaman bakımından şimdiki, gelecek, geçmiş ve hatta geniş zamana delalet edebilecek şekilde geniş bir zaman yelpazesi ile de kullanılabilmektedir. İşte bu çalışmada 'Arap Dili Cümle Yapısında Muzâri Fiilin Yeri' konusu incelendi. Araştırma giriş, iki bölüm ve sonuçta oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, yöntemi ve yararlanılan kaynaklar hakkında kısaca bilgi verildikten sonra kavramsal çerçeveye geçilmiştir. Birinci bölümde muzâri fiilin tanımı ve isme benzerliği; ikinci bölümde de muzâri fiilin i'râbı doğrultusunda ihtiva ettiği anlamlar ve zamana delâleti hususu ele alınmıştır. Çalışma süresince elde edilen bulgular ve ulaşılan düşünceler sonuç kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is noteworthy to highlight that the usage of the present tense verb (fi 'l mudâri ') / the imperfective verb is saliently important in the syntax of the Arabic language. Thence, depending on the usage of the pertinent verb, i.e. imperfective verb, in sentences, there occur multifarious meanings in such sentences. In the same vein, the present tense verb may be used in a vast kaleidoscope of time denoting the past, the present as well as the future tenses in Arabic. In this study, the subject matter“the Place of the Present Tense Verb (Fi 'l Mudâri ') in the Syntax of the Arabic Language”has been evaluated. The study comprised of an introduction, two chapters, and a conclusion. In the section of Introduction, the following issues have been dealt with: Subject matter of the thesis, its telos, its methodological framework, along with a concise information about the sources used in the study; followed by a general conceptual frame. In the First Chapter, the present tense verb and its affinity to noun have been evaluated; in the Second Chapter, meanings of the present tense verb, appropriated thorough the [Arabic] grammatical modality (i 'râb) and its denotation to tenses have been taken under study. Lastly, in Conclusion, findings and thoughts that are formed throughout the study have been laid down.