Bir temsil biçimi olarak resimde gemi imgesi
Image of the ship in painting as a represenstation format
- Tez No: 361996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOLMAZ BUNULDAY HASGÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Gemi, İmge, Temsil, Anlam, Vessel, Image, Representation, Meaning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yüksek Lisans tezi olarak Bir Temsil Biçimi Olarak Resimde Gemi İmgesi adlı çalışma, yapılan uygulama çalışmalarının eşliğinde resim sanatı tarihinde gemi imgesini ele alan sanatçıların eserlerine yönelik bir incelemeyi kapsar. Gemi imgesi aynı zamanda yapılan uygulama çalışmalarının da konusunu oluşturmuş ve ele alınan örnekler çerçevesinde incelenmiş, farklı üslup yaklaşımlarının uygulama çalışmalarıyla ilgileri biçim, içerik ve temsil bağlamında değerlendirilmiştir. Sanatçıların gemi imgesine yönelimi yaşadıkları dönemler, toplumsal koşullar ve kişilik özellikleri çerçevesinde birbirinden farklı biçim olasılıklarına kavuşmuştur. Tarihin belli dönemlerinde farklı işlev ve üslup özellikleriyle ortaya çıkan konu, bazen simgesel, bazen duyumsal, bazen de bir dışavurum nesnesi olarak yorumlanmıştır. Bu bağlamda gemi imgesi genelde bir durumu dile getiren ve onu temsil eden bir aracı görevi görmüştür. Özellikle dinin egemen olduğu dönemlerde kutsal metinlerin betimlemelerini içeren ve din duygusunu yücelten bir sembol işlevi görmüştür. Buna karşılık Rönesans ve onu takip eden akımlarda gemi imgesi ressamların kompozisyon kurulumu, renk ve biçim arayışlarını gerçekleştirdikleri konu yönelimlerinden biri olmuştur. Sanayi Devrimi ve sonrasındaki yıllarda ise ruhsal, duyumsal süreçleri dile getiren ve ressamın yorum gücünün etkinliği ile farklılaşan bir ifade aracına dönüşmüştür. Konu kapsamında değerlendirilen ve yaklaşık iki yıllık süreci kapsayan uygulama çalışmaları geçmişte yaşanılan deneyimler çerçevesinde zihinsel ve psikolojik etkileri üzerinde barındırır. Bu anlamda ele alınan gemi imgesi tüm bu süreçleri kapsayan plastik yorumlamalarla bir biçim diline kavuşur. Bu anlamda gemi imgesi kendi varlık tanımlarını aşarak başka bir oluşa vurgu yapar. İç yaşantıya ait duyumsamaları karşılayan ve onu temsil eden bu oluşum aynı zamanda resmin kendi içindeki renk, biçim arayışlarını içeren deneyimsel bir süreci dile getirir.
Özet (Çeviri)
Masters Degree thesis called Image of The Ship in Painting as a Representation Format aims to investigate ship figures of well known artists of history who held the subject in time and includes additional paintings. Ship figure also became the theme of additional paintings; analysed through the selected examples and evaluated within the relation to different style approaches in the context of structure, content and representation. The orientations of artists with the ship figures are constructed by different periodical traits, sociological conditions and personal characteristics concluding with different structural possibilities. This subject, appearing through the different periods with diverse functions and styles, is interpreted in different ways as representative, sensational and expressionist from time to time. In this context, ship figure generally appears as a tool to illustrate and represent a situation. Especially during religion dominated periods, it has a function to symbolize the definitions of holly textes and to appraise religious feelings. On the other side, at Renaissance period and during following similar trends, ship figure is used as a subject to quest colour and manner orientations. After the Industriel Revolution and following years, this image is differentiated by the interpretation power of the artists and became a way of expression enlightening sprituel and emotional processes of painters. Topics considered within the scope and application studies covering nearly two-year process in the context of past experiences, mental and psychological effects of living on the hosts. In this sense, the image of the ship dealt with the interpretation of the plastic covering the entire process takes on a form language. In this sense, the image of the ship surpassing their asset definition emphasizes another occurs. Meet the internal life of the sensations and at the same time it represents the formation of the image in its color, form an experiential process that includes seeking is expressed.