Tek başına seyahat eden kadın turistlerin seyahat kısıtlayıcıları
Constraints of women tourists travelling solo
  1. Tez No: 361995
  2. Yazar: MÜESSER CESUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. FERAH ÖZKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın ve Seyahat, Seyahat Kısıtlayıcılar, Tek Başına Seyahat, Women and Travel, Travelling Constraints, Travelling Alone
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Turizm, günümüz dünyasında tüm ülkeleri ilgilendiren ekonomik, çevresel ve sosyal bir olgudur. Sosyal bir olgu olması kaynaklı turizm, ev sahibi toplum ve seyahat faaliyetine katılan bireyler arasında sosyal ilişkilerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Toplum kadın ve erkek olmak üzere iki cinsiyetten oluşur. Bu iki cinsiyet toplumsal açıdan farklı algılar dâhilinde değerlendirilmektedir. Söz konusu farklılıklar bireylerin yaşamında kısıtlayıcılara dönüşebilmektedir. Boş zaman disiplini içerisinde bireylerin seyahat kısıtlayıcılarını belirlemek üzere yapılan çalışmalar son 25 yıl içerisinde hız kazanmıştır. Fakat bu çalışmaların çok azı kadınların tek başıma seyahat etmesini engelleyen kısıtlayıcılar üzerine yapılmıştır. Kadınların seyahat faaliyetleri içerisinde yer alması son yıllarda giderek artmakta ve bu durum turizm endüstrisinde büyüyen bir güç olarak tanımlanmaktadır. Fakat kadınların turizm faaliyetleri içerisinde yer alması bazı kısıtlayıcılar tarafından engellenebilmektedir. Bu çalışmada tek başına seyahat eden kadınların seyahat kısıtlayıcılarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma yorumlayıcı, idiografik, nitel bir araştırmadır. Araştırmada örnekleme yöntemi olarak amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış anket formuyla görüşme tekniği uygulanmıştır. Ekolojik model çerçevesinde kadınların kısıtlayıcıları bireysel düzey, topluluk düzeyi ve toplumsal düzeyde incelenmiştir. Ayrıca Grounded Theory yöntemi ile elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında tek başına seyahat eden toplam yirmi kadın ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre tek başına seyahat eden kadınlar baskın olarak toplumsal düzeydeki kısıtlayıcılar tarafından engellenmektedir. Toplumsal düzeydeki kısıtlayıcılar, topluluk düzeyi ve bireysel düzey takip etmektedir. Buna ek olarak kadınların seyahat öncesi ve seyahat esnasında karşı karşıya kaldıkları kısıtlayıcılara verdikleri yanıtlar mücadele etme, duymazdan/görmezden gelme ve pes etme olmak üzere 3 temel gruba ayrılmamadır.
Özet (Çeviri)
Concerning all countries, tourism is a economical, social and cultural phenomenon. Tourism as a social phenomenon has a variety of social-cultural impacts which interconnect the locals with the visitors.The society includes two genders: men and women. Both genders are socially considered within two different perceptions. These differences can be turned into constraints in the individual's life. For the recent 25 studies dealing with the travelers possible problems which travelers encounter during their travel have been increased. However, only a few studies mentioned the problems which female travelers confront during their travel alone. Women are increasingly active in the participation and consumption of travel and this situation are recognized as a growing force within the tourism industry. However, some constraints prevent women from taking part in tourism activities. This study aims to Show the constraints women who travel all alone face to. This study is a interpretative, ideographic and qualitative resarch. In this study, purposive sampling method is used as the sampling method. In the research, semi-structured interview form is used. In addition, data obtained from the research is analyzed by the method of Grounded Theory. Within the research, constraints of women are examined at personal, community and societal level within the framework of ecological model.Within the researh, twenty women travelling alone were interviewed. According to the findings of research, women travelling alone is predominantly restricted by constraints at societal level of the ecological model. The societal constraints is followed by community and personel constraints. In addition, three dominant negotiation responses to constraints when they face with pre-travel and travel constraints could be identified; struggling, continue to travel and withdraw from travel.