Trakya'da Ergene Nehri kirliliğinin tarım üretimine olan etkisi: Edirne örneği
The effects of Ergene River's pollution on agricultural production in Thrace: A case study of Edirne
- Tez No: 362406
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN KOLDERE AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ergene Nehri, Ergene Nehri Kirliliği, Ergene Nehri Kirliliğinin Etkileri, Ergene River, Ergene River's Pollution, The Effects of Ergene River's Pollution
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bundan yaklaşık 25 yıl öncesine kadar Trakya ' nın can damarı olan Ergene Nehri, sanayi tesislerinin atıklarını arıtma yapmadan nehre bırakmaları, kentsel ve evsel atıklar ve tarımda suni gübre ile ilaç kullanımından dolayı aşın şekilde kirlenmiş durumdadır. Bu kirlilik başta canlı yaşamını olumsuz olarak etkilemekle birlikte, nehirden sulanan tarım arazilerinin de aşırı şeki lde kirlenmesine ve dolayısıyla tarım arazilerinde çoraklaşmaya, ekilen ürünlerde verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu proje çalışmasının hazırlanma nedeni, Ergene Nehri kirliliğinin tarım üretimine olan etkisini incelemektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çevre, çevre lcirliği, çevre kirliliğinin nedenleri ve çeşitleri ele alınmış, ikinci bölümde; Ergene Nehri, Ergene Nehri kirliliğinin sebep ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Ergene Nehri'nin Edirne sırurlarına girdiği yerden itibaren Meriç Nehri'ne birleştiği yere kadar, Ergene Nehri kirliliğinden direkt olarak etkilenen, nehir boyundaki 19 köyde toplamda 409 kişiyle anket çalışması yapılmış, anket verileri“SPSS 14.0”programı kullanılarak yorumlanmıştır. Yapılan anket çalı şması ile katılımcıların demografik ve sosyal yapıları , tarımla uğraşma süreleri, tarımsal faaliyetleri, tarım?an elde ettikleri gelirleri, tarım arazisi varlıkları , tarım arazilerini sulama kaynakları , ektikleri ürünlerden elde ettikleri verimler, ürünlerini pazarlama yöntemleri ile sayılan bu kriterlerin Ergene Nehri kirliliğinden ne düzeyde etkilendiği belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From now until about 25 years ago Ergene River which was the heartland of Thrace, but now it has been heavily polluted because of the facts that industrial plants giving wastes into the river without treatment, household wastes and using unnatural fertitizers and drugs in agriculture. This pollution firstly badly effects the living organisms however agricultural areas that are watered from the river are heavily polluted so that agricultural desertification and yield loss are seen as a result. This Project tackles with Ergene River pollution's effects on agricultural production. Project has three parts: In the first part environment, environment pollution, its reasons and sorts of pollution are handled. In the second part; Ergene River, cause and effects afErgene River's pollution are emphasized. In the third part, beginning from the place that Ergene River enters into Edirne borders till the place that it combines With Evros River, questionnaire study was done in 19 villages along the river that are directly affected by the pollution of Ergene River with 409 people in total. Questionnaire data are cornmented by using“SPSS I 4.0”program me. W ith the questionnaire work done, demographical and social structures of participators, the period of their dealing with agriculture, their agricultural activities, their incomes from agriculture, their agricultural estate possesions, the watering resources of agricultural lands, the effıcie_ncies they get from their crops, the methods of marketing their products are tried to be detennined together with these mentioned criteria how far they are affected by Ergene Ri ver' s pollution.