Bazı Batı Anadolu Gammarus türlerinin mitokondriyal DNA'larının RAPD-PCR tekniği ile incelenmesi
Investigation of mitocondrial DNA of some West Anatolla Gammarus specieses by RAPD-PCR technique
  1. Tez No: 362932
  2. Yazar: FİLİZ SUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZATA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gammarus, RAPD-PCR, genetik uzaklık, Gammarus, RAPD-PCR, genetic distance
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Mitokondrial DNA korunmuş yapı ve organizasyonu özelliklerinden dolayı, türiçi ve türler arası genetik çeşitliliği belirlemede yaygın olarak kullanılmaktadır. DNA kullanılarak, hem sistematik hem de genetik çalışmalar için, rasgele çoğaltılmış polimorfik DNA Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RAPD-PCR) tekniği kullanılabilmektedir. RAPD-PCR ekonomik olması ve genomik bilgiye ihtiyaç duyulmaması nedeniyle genetik uzaklıkların belirlenmesi için tercih edilmiştir. Bu çalışmada, bazı Batı Anadolu Gammarus türlerinden olan Gammarus pulex, Gammarus uludagi, Gammarus effeltus, Gammarus agrarius, Gammarus komareki, Gammarus fossarum, Gammarus arduus türlerinin izole edilen mitokondrial DNA'larının 39 primerle amplifikasyonu denenmiştir. Denenen primerlerden 3 tanesinin verdiği amplifikasyon sonuçlarına göre bu türlerin birbirine olan uzaklık dereceleri belirlenmiştir. Bu çalışmada mitokondrial DNA kullanılarak RAPD-PCR tekniğinin, Gammarus türleri için genetik uzaklıkların belirlenmesinde faydalı olabileceğini gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mitochondrial DNA is widely used in order to estimate the amount of genetic variability within and between different populations, because of its conserved structure and organization. Random Amplified Polymorphic DNA Polymerase Chain Reaction (RAPD-PCR) can be used for both systematic and genetic studies. This tecnique was preferred because of its economic and less laborious properties. In this work, some West Anatolia Gammarus specieses; Gammarus pulex, Gammarus uludagi, Gammarus effeltus, Gammarus agrarius, Gammrus komareki, Gammarus fossarum, Gammarus arduus were studied. Amplification of mitochondrial DNA of these specieses was carried out with 39 primers. According to the amplification results of 3 primers, genetic distances between these specieses were determined. This study showed that RAPD-PCR tecnique is usefull to detect the genetic distance between Gammarus specieses.