Bazı 5'-sübstitüe, 2,2', 3,4-tetrahidroksi-3'-sülfazobenzen türevlerinin ve indiyumla oluşturdukları komplekslerinin teorik olarak hesaplanması
The theoritical calculations of some 5' -substitue, 2,2',3,4-tetrahidroksi-3'-sulfazobenzen derivations and their complexes formed with indidm
  1. Tez No: 362933
  2. Yazar: DİLEK ULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 4-tetrahidroksi-3 '-sülfazobenzen, kuantum kimyasal çalışmalar, sıvı fazı, PM3, semi ampirik, 4-tetrahidroksi-3' -sülfazobenze, quantum chemical studies, liquid phase, PM3, semi empiric
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada bazı 5'-sübstitüe, 2,2',3,4-tetrahidroksi-3'-sülfazobenzen türevlerinin gaz ve sıvı fazda PM3 hesaplama yönteminde nötr ve proton vermiş hallerinin yan deneysel (semi ampirik) kuantum kimyasal bilgisayar hesaplama yöntemleri ile tam geometri optimizasyonu yapılarak incelenmiştir. İncelenen moleküllerin sıvı fazda oluşum ısılan (L\H1), entropi değerleri (L\S), dipol momentleri (D), elcktron yükleri ve yoğunlukları, HOMO ve LUMO değerleri teorik olarak hesaplanmıştır. Elde edilen verilerden hesaplanan proton verme asitlik sabitleri ile deneysel olarak bulunan proton verme asitlik sabitleri arasındaki uyum incelenmiştir. İlk proton vermenin 8-0H'ten gerçekleştiği görülmüştür. Ayrıca birinci ve üçüncü proton verınede ikinci molekülün, ikinci ve dördüncü proton verınede sekizinci molekülün korelasyonda uyum göstermediği görülmüştür. Gaz fazı çalışmalarında moleküllerin indiyum metaliyle oluşturdukları kompleksler ile In(OH)3 'ün oluşum ısıları (L\Hr), entropi değerleri (L\S), dipol momentleri (D), elektron yükleri ve yoğunlukları, bağ uzunlukları, bağ açıları, HOMO ve LUMO değerleri teorik olarak hesaplanmıştır. Bu verilerden yapılan hesaplamalarda indiyum metali en karalı kompleksini sekizinci molekülle oluşturacağı, en karasızını ise dördüncü molekülle oluşturacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, some 5'-substitue, 2,2',3,4-tetrahidroksi-3'-sulfazobenzen derivations in gasses and liquid phases with PM3 calculation method through the experimental (semi-empiric) quantum chemical calculation methods were calculated in computer with whole geometric optimization. The examined molecules were theoretically calculated according to formulation heats (dHt) in liquid phasc, cntropy valucs (dS), dipolc moment (D), HOMO and LUMO values, bond length, bond range electron charge and density. From getting data, the harmonies were examined between acidity constants with enabled proton calculated and acidity constants with proton experimentally invented. The first proton given realition from 8-0H was seen. Besides, giving the first and the third proton secondary molecule, giving second and fourth proton eightieth molecule doesn't barınonize in correlation. In the study of gases, phases formulated indium metal complexes with In(OH)3 formulation heats(dH1), entropy values (dS), dipole moment (D), HOMO and LUMO values, bond length, bond angle electron charge and density values theoretically calculated. Indium metal is formulated most decisive complex with 8.molecule, but most non decisive complex with 4.molecule.