Azerbaycan ekonomisi, Azerbaycan-Türkiye ekonomik ve siyasi ilişkileri üzerine bir uygulama: 2005-2012
Azerbaijan economy, a practice on economic and political relations between Turkey and Azerbaijan: 2005-2015
- Tez No: 362983
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Türkiye, Petrol, Dağlık Karabağ, Azerbaijan, Turkey, Oil, Nagorno-Karabagh
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türkiye'nin doğu komşusu olan Azerbaycan jeostratejik konum nedeniyle önem arz etmektedir. Kafkasya ve Orta Asya'ya açılan ulaşım ve ticaret yolları açısından merkezi konuma sahiptir. Sahip olduğu Doğal gaz ve petrol açısından hem stratejik hem de ekonomik olarak önemli derecede güç teşkil etmektedir. Dünya piyasalarına taşınacak Petrol ve Avrupa'ya taşınacak olan doğalgaz anlaşmaları bunlardan bir kaçıdır. Lojistik ve yolcu taşıyacak olan ve birçok insan için çalışma imkânı sunan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hem bölge hem de Türkiye için stratejik ve ekonomik açıdan büyük bir önem arz etmektedir. Azerbaycan açısından Türkiye ise ekonomik ve siyasi açıdan kardeş ülke olmasının yanı sıra Batı'ya açılan bir kapısıdır. TİKA hibeleri ve desteği ile tarımda modernleşme sağlanmış, Dağlık Karabağ sorununda her platformda Azerbaycan'a olan desteğini göstermiştir. Örneğin: Türkiye, Ermenistan'la olan sınır kapılarını ve hava sahasını kapatarak yaptırım uygulamış ve halen aynı tutumunu devam ettirmektedir. Bu çalışmada Azerbaycan ve Türkiye arasında mevcut projeler analiz edilmiştir. İki ülke ekonomik ve siyasi ilişkileri incelenmiştir. İki ülke vatandaşlarına anket uygulanarak bu faaliyetlerin yeterliliği analiz edilerek, ileride yaşanacak ilişkilerde fikirler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan which borders on the Eastern part of Turkey is of significance due to its geostrategic location. It has a central location in that transport and travel routes opening to Caucasia and Middle East exist there. It constitutes an extremely significant power both strategically and economically in view of natural gas and oil it has. The contracts for oil that will be transported to world markets and the ones for natural gas that will be transported to Europe are a few of them. Baku-Tbilisi-Kars railroad Project which will carry logistic and passengers and provide many people with job opportunities is of great importance both for the region itself and Turkey strategically and economically. Turkey is economically and strategically“brother”country of Azerbaijan; besides, it is its door opening to the West. With the support and grants by Turkish Cooperation and Coordination Agency, modernization in the agriculture has been achieved and Turkey showed its support on the issue of Nagorno-Karabagh in every platform. To illustrate, she put some sanctions on Armenia by sealing its borders and air space to that country, and still keeps the same manner. In this study, the existing projects between Azerbaijan and Turkey were analysed. Economic and political relations of the two countries were studied. By conducting a survey for the people of both countries, efficiency of these activities and the ideas that may arise from the relations in the future were analysed.