Mobbingin örgütsel güven ve örgütsel sessizliğe etkisi: Bir uygulama
Effect of mobbing on organizational trust and silence: An application
  1. Tez No: 363000
  2. Yazar: METİN ATAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Güven, Örgütsel Sessizlik, Kars, Mobbing, Organizational Trust, Organizational Silence, Kars
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Mobbing, bir bireyin başka bir bireyi bezdiren, engelleyen, ona acı çektiren veya kişiye yönelik ahlak dışı girişimlerdir. Örgütsel güven, örgüt elemanlarının birbirlerine karşı saygılı, nezaketli ve uyumlu davranışlar sergilemesidir. Örgütsel sessizlik ise işyerinde bireyin susması ya da susturulmasıdır. Kişi, örgüt içinde mobbing olgusuna maruz kaldığında örgüte güvenini kaybeder, bu nedenle de çoğu zaman örgüt içinde sessiz kalmayı tercih eder. Bu çalışmanın genel amacı, mobbingin örgütsel güven ve örgütsel sessizliğe olan etkisini belirlemektir. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mobbingin tarihçesi, tanımı, nedenleri, çeşitleri, aktörlerin kişilik analizi, en çok görüldüğü alanlar, ülkemizdeki hukuksal boyutu ve diğer ülkelerdeki durumu ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde örgüt ve güven teorilerine değinilmiş, örgütsel güvenin genel yapısı ele alındıktan sonra örgütsel güvenin tanımı yapılmış; bileşenleri, fonksiyonları, türleri ve örgütsel sinizm arasındaki ilişki incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise örgütsel sessizliğin tanımına, modellerine, türlerine ve kişinin sessizliği tercih etme nedenlerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde Kars Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde yapılan anketlerin analiz sonuçlarına yer verilmiştir. Anket yoluyla elde edilen veriler değerlendirilerek mobbingin örgütsel güven ve örgütsel sessizlik üzerindeki etkilerine yönelik bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mobbing is the immoral attempt of an individual that harasses, restrains and abuses other individuals. Organizational trust is organization members' exhibiting respectful, polite and consistent behaviours towards each other. Organizational silence is these members' being silent or being kept silent in workplace. Once an individual is exposed to mobbing, he/she loses his/her trust in the organization; therefore he/she mostly prefers to keep silent. The aim of this study is to define the effects of mobbing on the organizational trust and organizational silence. Our study consists of four chapters. In the first chapter; history, definition, reasons and types of mobbing, and character analysis of actors, the areas in which it has been seen, its legal dimensions and the conditions in other countries have been discussed. In the second chapter of this study organization and trust theories have been addressed, and general structure of organizational trust has been studied, then the relationship between components, functions, types and organizational cynicism have been discussed. In the third chapter; definition, models, types of organizational silence, and the reasons of why an individual prefers to keep silent have been discussed. In the fourth chapter a survey has been conducted in Kars Provincial Directorate of Family and Social Policies. By evaluating the data from the results of the study, findings about the effects of mobbing on organizational trust and organizational silence and some interpretations have been included.