Haydar Ergülen'in şiirleri üzerine bir inceleme
An analysi̇s on Haydar Ergülen's poems
- Tez No: 363017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTAT DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Haydar Ergülen, şiir, şair, izlek, metafor, Haydar Ergülen, poem, poet, theme, metaphor
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Haydar Ergülen, 1980 sonrası Türk şiirinin temsilcileri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Geleneğin bütün yönelimlerini şiirinin bünyesinde barındırmaya çalışmakla birlikte geleneksel bağı koparmadan modern şiir içerisinde de yer almayı başarmıştır.“Haydar Ergülen'in Şiirleri Üzerine Bir İnceleme”adlı bu çalışmamızda şairin poetik anlamda şiirinin temel dinamikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şairin şiir serüveninin yaşamsal kaynakları kısaca belirtilmiştir. İkinci bölümde şairin kendi şiiri üzerine belirttiği görüşleri dikkate alınarak şiir anlayışının temel yönelimleri ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde metin merkezli inceleme metodu ile şiirler konu ve izlek açısından incelenmiştir. Şiirinin izlekleri şairin felsefi, psikolojik arka planı dikkate alınarak irdelenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde Ergülen'in şiirindeki imge ve semboller sınıflandırılarak, imge dünyasının şiirsel eylemdeki görünüş biçimi yorumlanmış olup, imgelem dünyasının iç ve dış katmanları yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde şairin dil ve üslûpla ilgili görüşleri belirtilerek, şiirindeki anlatım teknikleri ve sapmalar örneklerle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Haydar Ergülen is an important figure among the representatives of Turkish poetry after 1980. Trying to involve all the trends of the tradition in his poems, he has achieved to have a place in the field of modern poetry without breaking his connections with the tradition. The present study titled as“An Analysis on Haydar Ergülen's Poems”tries to put forward the basic dynamics of the poet's poems in poetic sense. The study consists of five parts. In the first part, the sources of his poetic adventure, which stem from his own life, are presented briefly. In the second part, the basic trends of his understanding of poetry are put forward considering his opinions about his own poems. In the third part, the poems are analysed in terms of their topics and themes through text-focused analysis method. The themes of his poems are analysed by considering the poet's philosophical and psychological background. In the fourth part, the images and symbols in Ergülen's poems are classified, the way the world of images are reflected in the poetic action is interpreted and the internal and external layers of the world of imagination are interpreted. In the last part of the study the poet's opinions about language and style are indicated, narrative techniques and deviations in his poems are presented through examples.