Haydar Ergülen şiirlerinde poetika ve imge
The poetics and image in poems of Haydar Ergülen
- Tez No: 517284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir, Şair, Poetika, İmge, Nar İmgesi, Poetry, Poet, Poetics, Image, Pomegranate image
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 389
Özet
Haydar Ergülen, 1980'li yıllarda yazın yaşamına başlayan ve günümüzde de eser vermeyi sürdüren bir sanatçıdır. Çeşitli türlerde metinler üreten sanatçı, şair kimliğiyle ön plana çıkmış ve Türk edebiyatında önemli bir yer edinmiştir. Haydar Ergülen'in şiirlerini poetika ve imge bağlamında incelemeyi amaçlayan bu çalışmanın giriş kısmında 1980'lerdeki kültür ortamı ile Ergülen'in kısa bir biyografisine değinilmiştir. Birinci bölümde genel olarak poetika kavramı üzerinde durularak Ergülen'in şiirindeki poetik unsurlar tespit edilmiştir. Çalışmanın esasını teşkil eden ikinci bölüm ise, şairin şiir anlayışını oluşturan baskın imgeler ve bu imgelerin eserler üzerinden tespiti çerçevesinde geliştirilmiştir. Ergülen'in poetikasıyla birlikte onun şiirini meydana getiren imgeleri de ortaya koyan çalışma, şairin şiirine kaynaklık eden unsurların ve imge dünyasının değerlendirilmesi ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Haydar Ergülen is an artist who started his literary life in 1980s and continues the art activity at the present time. The artist, who produced various types of texts, came to the forefront with the identity of a poet and gained an important place in Turkish literature. In the introduction of this study that aims to analyze poems of Haydar Ergülen in the context of poetics and image, the cultural environment of 1980s and a brief biography of Ergülen is being mentioned. In the fist part, the concept of poetics is being emphasised in general and the poetic elements in Ergülen's poems are being determined. The second part which forms the basis of the study is being developed araound the predominant images that constitues Ergülen's understanding of poetry and determination of these images throught works of art. The study, which also revealed the images that brought about Ergülen's poem with his poetics, is being resulted with the evaluation of the elements that are the sources of his poems and his image word.