Örgütlerde öğrenilmiş güçlülük kavramı ve insan kaynakları departmanı çalışanlarının öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin incelenmesi
The concept of the learned resourcefulness in organizations and the investigaton of the learned resourcefulness levels of human resources department employees
- Tez No: 363133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİZ DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş Güçlülük, İnsan Kaynakları Departmanı, Rosenbaum Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği, Üretim ve Hizmet Sektörü, Learned Resourcefulness, Human Resources Department, Rosenbaum Learned Resourcefulness Scale, Production and Service Sector
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, örgütsel açıdan öğrenilmiş güçlülük kavramı ele alınmış ve hem üretim hem de hizmet sektöründe insan kaynakları departmanında görev yapan çalışan ve yöneticilerin öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, hane gelir düzeyi, sektör, iş deneyimi ve mevcut pozisyon gibi demografik özellikler açısından öğrenilmiş güçlülük düzeyi farklılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi, İstanbul'da üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin insan kaynakları departmanında görev yapan çalışan ve yöneticilerden oluşturulmuştur. Anket aracılığıyla toplanan veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve frekans analizleri, F testi ve t testleri uygulanmıştır. Öğrenilmiş güçlülük değişkeni Rosenbaum tarafından geliştirilen öğrenilmiş güçlülük ölçeği kullanılarak ölçülmüştür. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, genel öğrenilmiş güçlülük düzeyi dengeli ve orta düzeyde bulunmuştur. Ayrı ayrı incelendiğinde hizmet sektörü öğrenilmiş güçlülük düzeyinin üretim sektörü öğrenilmiş güçlülük düzeyinden biraz daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca üretim sektöründe cinsiyet, medeni durum ve mevcut pozisyondaki çalışma süresi değişkenlerinin öğrenilmiş güçlülük düzeyinde farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Hizmet sektörü için ise, sadece yaş değişkeninin öğrenilmiş güçlülük düzeyinde farklılık oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is dealed with learned resourcefulness in terms of organization and aimed to determine the level of resourcefulness of the employees and managers who work in human resources department of companies which operate in production and service sector and it is aimed to determine the differences the level of learned resourcefulness according to demographic characteristics such as age, gender, education level, marital status, household income level, sector, work experience and current position. The samples of the study was composed from employees and managers who work in human resources department of companies which operate in production and service sector in Istanbul. The data gathered through the questionnaire were analysed by using SPSS program and applied frequency analysis, F and t tests. The variable learned resourcefulness was measured by using the learned resourcefulness scale developed by Rosenbaum. The research findings were evaluated separately for both production and service sector. According to the findings obtained in this study, the general level of learned resourcefulness were found balanced and mid-level. When examined separately the level of it on service sector was seen slightly higher than the level of it on production sector. It was also determined that gender, marital status and working time on current position create difference on the levels of learned resourcefulness on production sector while it was found that only age variable creates difference on the levels of learned resourcefulness on service sector.