Vakıf üniversitelerinde finansal raporlama
Fi̇nanci̇al reporti̇ng i̇n foundati̇on uni̇versi̇ti̇es
  1. Tez No: 363134
  2. Yazar: EMİNE TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAYRİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vakıf Üniversitesi, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Vakıf Üniversitelerinde Finansal Raporlama, Foundation University, Turkish Financial Reporting Standards, Financial Reporting in Foundation Universities
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Vakıf üniversiteleri eğitim-öğretim faaliyeti için, gelirlerini sadece kendi üniversitelerini ve kendine ait kurum ve kuruluşları geliştirmek amacıyla harcamak kaydıyla, vakıflar tarafından kanunla kurulmuş bulunan kamu tüzel kişiliğine sahip, yükseköğretim kurumlarıdır. Vakıf üniversitelerinde finansal tabloların, vergi mevzuatındaki ölçme, değerleme, karşılık ayırma gibi, ilkelere göre hazırlanmakta olduğu görülmektedir. Bu ise, vakıf üniversitelerinin durumunu ve faaliyet sonucunu doğru yansıtmamaktadır. Vakıf üniversitelerinde finansal raporlama alanında ortak bir paydada buluşmak, küresel uygulamaya uyum sağlamak amacıyla, tüm vakıf üniversiteleri için Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının kullanılması önerilmektedir. TFRS uygulaması ile birlikte vakıf üniversitesi bilançolarının ve gelir tablolarının çok daha rahat anlaşılıp, okunabileceği, dürüst resim ilkelerinin uygulanabileceği, şeffaf finansal tabloların YÖK'e ve ilgililere, kamuoyuna sunulabileceği saptanmıştır. Finansal tabloların TFRS ile uyumlu olması demek, üniversite birimlerinin doğru, gerçek risk ve fırsatlarını görebileceği anlamını taşımaktadır. Finansal tabloların TFRS'ye uyumlu olması dış çevreden önce, kurum içi yönetimlere, karar vericilere yeterli doğru bilginin sunulmasıdır. TFRS'ye uyumlu olması sadece kâr amacı güden işletmeler için değil, kâr amacı gütmemesine rağmen o kurumdan çıkarları olan gruplar için önem arz etmektedir. Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler, veliler, çalışan akademik ve idari personel nasıl bir kurumda yer aldıklarını bilmek isteyebilirler. Sonuçta paydaşlar uzun vadeli olarak risk almak istemez ve üniversiteye güvenmek isterler.
Özet (Çeviri)
Foundation universities are higher education institutions with public corporation entities found by foundations within specified laws for the purposes of education and research that are allowed to spend their incomes only to improve their own universities and own institutions. Financial tables in foundation universities are prepared according to principles like measurement, evaluation, setting provisions, etc. which are included in the taxation regulations. Yet this doesn't reflect properly the situation and the activity results of these institutions. To meet at a common point for the financial reporting in foundation universities, it is recommended to every one of them to use Turkish Financial Reporting Standards. Application of TFRS would provide, clear reading and understanding of university budgets and income tables, more accurate picture of its situation, transparent financial tables, to YOK, stakeholders and to public opinion. Fitting financial tables to TFRS means that university departments can see real risk and opportunities clearly. The accordance to TFRS is to provide necessary data to decision makers and management inside the institution before outside. This is important not just for profit based institutions but also to nonprofit ones. The students, their parents, academicians and administrative personnel might want to know more about the institution they are a part of. As a result, stakeholders don't want to take long term risks and would prefer to trust the university.