Türkiye bankacılık sektöründe Basel II kapsamında risk ağırlıklarının ve sermaye yeterliliklerinin belirlenmesi
Identifying capital adequacy and risk weights within Basel II standards in Turkey banking sector
  1. Tez No: 363135
  2. Yazar: ESRA DÜZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel I, Basel II, Sermaye Yeterlilik Rasyosu, Türkiye, BDDK, Basel I, Basel II, Capital Adequacy Ratio, Turkey, BRSA
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Basel kavramı Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS-Bank for International Settlements) tarafındani ilk ortaya atıldığında uygulanma konusunda ülkeler açısından tedirginlik yaratmış olsa da, aradan zaman geçtikçe uygulandığı ülke sayısı gittikçe artmıştır. Basel'in tarihi çok eski olmamasına rağmen zamanla yaşanan krizlerin ve finansal iktidarsızlıkların ülkelerin sermaye yeterliliği sorununu tekrar gündeme getirmesi Basel standartlarının güncellenmesi gereğini ortaya koymuştur. Basel I ile yola çıkan komite Basel II ve Basel III standartları ile yollarına devam etmişlerdir. Basel I günümüzde artık pek uygulanmamaktadır. Basel III kavramı ile ilgili dünyada çalışmalar yapılmakla beraber henüz uygulanabilirliği yaygınlaşmamıştır. Dünyada şuanda Basel II standartları uygulanmakla beraber en çok tercih edilen uygulama yöntemi Standart Yaklaşım'dır. Türkiye'de ilk olarak 2008 yılında uygulanması planlanan Basel II Standartları belli aksaklıklar ve teknik yetersizliklerden dolayı ertelenmek durumunda kalmıştır. Ancak Basel II standartları henüz uygulanmazken de BDDK tarafından piyasa araştırmaları ve anket çalışmaları yapılmış, standartların uygulanabilmesi iiçin gerekli zemin hazırlanılmıştır. Türkiye Bankacılık Sistemi'nde aktif büyüklüğü en çok olan belli bankalarda uygulama başlatılmış olup daha sonra bankacılık piyasasının tamamı Basel II standartlarını uygulamaya başlamıştır. Bu çalışma Basel II standartlarının Türkiye'de uygulanmasının tarihsel sürecini, standartların uygulanması için BDDK tarafından yapılmış ve yapılmaya devam edilen çalışmaları inceleyerek, risk yönetimi kavramına yabancı olan Türk bankalarının Basel standartlarını uygulama konusundaki durumlarını araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The first time that Bank for International Settlements (BIS) came up with an idea of Basel criteria, many of countries had perturbation on application tecnique. Despite the perturbation; the number of countires, that have been applying Basel criteria has increased by time. However history of Basel critics do not have long history, unexpectadly encountered Financial crisis and nonabilities made countries to update Basel critics by bringing into question for capital liquidity ratio. Basel committe has began with Basel I critics then Basel II and Basel III have been followed. Nowadays, Basel I ctitics are substituted commonly for Basel II critics that are accepted by most of the worldwide countries. Notwithstanding studies on Basel III standarts are in progress, it has not become widespread. Basel II standards are the most popular one with the technique Standart Approach. In 2008, Turkey had intended to apply Basel II standards. But this decision had to be postponed because of specific faults and technical difficulties.While Basel II standards were not applicable, Banking regulatory supervisor association (BRSA) had lead up for appliance of Basel II standarts by arranging market researches and questionares. In the beginning ,Basel II standars had started to be applied on some banks whose size of asset in considered as big ,then all of the banks has started to apply the standarts. In this paper; It is aimed to analyse past, present and planned progresses and procedures for the appliance history of Basel II standards in Turkey ,in order to explain how Turkish banks apply Basel II standards.