TMS 18 uygulaması, muhasebeleştirilmesi, Türk Vergi Sistemi ile karşılaştırılması
The implementation and recognition of ias code no. 18, its comparison with the Turkish Tax Law
  1. Tez No: 363149
  2. Yazar: YUNUS ELMAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TMS 18 Hasılat, Dönemsellik Kavramı, Vergi, TMS 18 Revenue, Concept of Periodicity, Tax
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmanın amacı, Uluslararası Muhasebe Standartları 18 ve onun resmi tercümesi Türkiye Muhasebe Standartları 18 Hasılat Standardı kapsamında olan mal satışlarında, hizmet sunumlarında ve faiz, isim hakları ve temettülerde, hasılatın doğma zamanı ve miktarını araştırmak, vergi mevzuatımız ile farklılıklarını ortaya koymak, özellikli işlemler temelindeki tereddütlerin giderilmesine katkıda bulunmak ve özgün örneklerle konunun anlaşabilirliğini artırmaktır. UFRS felsefesi gereği ilkeler bütünüdür, hiçbir zaman şu nolu hesaba kayıt yapılır demez. Ve bir standardı incelerken içinde başka bir standarda atıfta bulunulması olağan bir durum olup, incelemiş olduğum TMS 18 nolu Standart'da da 11, 37 ve 39 nolu standartlar gibi başka standartlara atıfta bulunulmaktadır. Hasılat standardı, işletmelerin finansal durumunu daha iyi yansıtabilmesi, daha verimli çalışmalar yapabilmesi ve oluşturulacak finansal tabloların gerçek durumu yansıtabilmesi açısından oldukça önemlidir. Mal ve hizmet satışları, faiz, temettü ve isim hakkı gelirleri standartta belirlenen ilkeler doğrultusunda hasılat olarak mali tablolara yansıtıldığında daha doğru“dağıtılabilir kâr”hesaplanabilecek, işletmenin mali durumu daha net belirlenebilecektir. Standart hasılatın doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru hesapta kaydedilip, raporlanmasına önem vermektedir. Türkiye Finansal Raporlama Standartları kapsamındaki dönemsellik ve gerçeğe uygun değer“fair value”kavramı temelinde hasılatın muhasebeleştirilmesi, vergi mevzuatımız uygulamaları ile farklılıklar arz etmektedir. Bu farklılıkların azaltılması uygulayıcılara, mali tablo kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the time and amount of accrual of proceeds in sale of goods, provision of services and interests, royalties and dividends under International Accounting Standards18 and Turkish Accounting Standards18 (TMS18) which is the official translation of the former one in addition to underlining the differences with the applicable tax regulations, contributing to the elimination of suspicions with respect to specialized transactions and increasing its comprehensibility through original instances. UFRS is the total sum of principles pursuant to its basic philosophy; it does not dictate which account to use for which entry. Furthermore, it is quite normal to make references to another standard while reviewing a given standard and standard no.18 refers to other standards such as no. 11, 37 and 39. The standard of proceeds is quite significant in that it enables enterprises to reflect their financial condition more appropriately, to undertake more efficient activities and to create financial statements that shall accord with the actual condition. Posting sale of goods and provision of services, interests, dividends and royalties to the financial statements as proceeds in line with the principles of the standard shall lead to the calculation of“distributable profits”more accurately which shall make it possible to determine the financial condition of a given enterprise more clearly. In that regard, it is of utmost importance to calculate and report proceeds on a timely basis with exact amounts in correct accounts for the purposes of the standard. There are some differences between the practices provided in the tax regulations and the accounting of proceeds pursuant to periodicity and fair value concept under Turkish Financial Reporting Standards. Minimizing such differences shall certainly be to the advantage of all the involved parties making use of financial statements.