Akreditifin hukuki niteliği
Legal status of letter of credit
  1. Tez No: 363148
  2. Yazar: SEMİH SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Akreditif, Belge Karşılığı Ödeme, Sözleşme, Uygun İbraz, Letter of Credit, Payment Against Documents, Contract, Appropriate Presentation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Uluslararası ticaret, farklı ülkelerde bulunan ve yeni pazarlara açılmak isteyen taraflar için çeşitli riskleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu riskleri azaltmak için birçok ödeme yöntemi geliştirilmiştir. En çok tercih edileni akreditifli ödeme yöntemidir. Bu ödeme yöntemi, genelde bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Uygulamadan doğup gelişen akreditif, Milletlerarası Ticaret Odası (MTO.) sayesinde yazılı kurallar haline getirilmiştir.“Akreditiflere İlişkin Birörnek Usuller ve Uygulama Kuralları (ABK.)”olarak adlandırılan bu kurallar olaya uygulandıklarında sözleşme hükmü haline gelmekte ve taraflar için bağlayıcı olmaktadır. Ayrıca her 10-15 yılda bir MTO. tarafından revize edilmektedir. Taraflar için sözleşme hükmü haline gelen bu kurallar, akreditifin işleyişine ilişkindir. Dolayısıyla sorunların tümünün çözümünde etkili değildir. Akreditifin hukuki niteliğinin belirlenmesi işleyişin dışında kalan bir sorundur. Ülkemiz de dâhil pek çok ülke yasalarında akreditifle ilgili düzenlemelere yer verilmemiş olması, sorunun önemini bir kat daha arttırmaktadır. Özellikle esasa uygulanacak hukukun Türk hukuku olması durumunda, taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklarda nasıl hareket edileceği hayati önem taşımaktadır. Hukuki nitelik konusundaki belirsizlik, değişik görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Akreditif birden çok tarafı ilgilendirmekte ve taraf sayısı ilişkinin niteliğine göre artmaktadır. Böylesine karmaşık yapıya sahip olan akreditifin hukuki niteliğini tek bir hukuki kurumla açıklamaya çalışmak mümkün değildir. Bu ilişkide hukuki nitelik sorunu, akreditifin birden fazla bağımsız sözleşmeden oluştuğu görüşünün kabul edilmesiyle aşılabilir.
Özet (Çeviri)
International trade contains various risks for the parties of different countries which want to get into new markets. Various payment methods were developed in order to reduce these risks. The most common one is accredited payment method. This payment method is generally carried out via banks. Documentary credit which emerged and developed through practice was transformed into written laws thanks to International Chamber of Commerce (ICC.). When these laws which are named as“Uniform Customs and Practice for Documentary Credits”are applied, they become covenants and binding for the parties. Moreover they are revised by ICC. every 10-15 years. These laws which became covenant for the parties are related with the operation of documentary letter. Therefore it is not effective in solving all the problems. Determination of legal character of documentary letter is a problem out of operation. The importance of problem increases one more time since there are no regulations about documentary letters in the law of various countries including ours. It has vital importance to act accordingly in case of incompatibilities between parties especially when applicable law is Turkish Law. Uncertainties about legal character cause emergence of various views. Documentary letters relate more than one party and the number of parties increases according to the quality of relation. It is not possible to explain legal character of such complex documentary letter with a single legal institution. The problem of legal character in this relation can be overcome by accepting that documentary letter is composed of more than one independent charter.