Kentsel siyaset bağlamında yerel basın: Mersin örneği
Local press in the context of urban politics: The case of Mersin
  1. Tez No: 363152
  2. Yazar: KANDEMİR ATÇEKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ULAŞ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Journalism, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Kentsel Siyaset, Yerel Demokrasi, Yerel Basın, Mersin, Urbanism, Urban Politics, Local Democracy, Local Press, Mersin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çağımızda, hızlı kentleşme ve demokratikleşme, şehirleri politik güç ve denge paylaşımlarının en önemli merkezlerinden biri haline getirmiş, bu bağlamda yerel siyasetin kapsadığı konular genişlemiş ve bu sürece etki eden yerel aktörler kent siyasetinde daha etkin yer almaya başlamıştır. Bugün kent insanı, yerel yönetimlerin çalışmalarına bireysel katılım sağlayarak, kentsel politikaların birlikte yaratılmasına ya da en azından alınan kararları etkileyerek, yerel demokrasinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Katılımcı demokrasi kavramıyla da ifade edilen bu demokratik yönetim modelinin uygulanabilmesi noktasında, yerel basına özellikle kent insanını bilgilendirme ve kamuoyu oluşturma gibi önemli görevler düşmektedir. Yerel basın hem bu aktörlerden biri, hem de demokrasinin yerelde sürdürülebilmesi noktasında etkin bir kurum olmasına karşın, kendisinden beklenen işlevleri yeterli ölçüde yerine getiremediği düşünülmektedir. Bu kapsamda çalışma, kentsel siyasetin işleyişinde önemli bir yeri olduğu düşünülen yerel basının, demokrasinin gelişmesine ne ölçüde katkı sağladığını saptamayı hedeflemektedir. Bu amaçla, kentsel siyasetle yerel basın arasındaki ilişkinin gözlemleneceği Mersin ili çalışma alanı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapid urbanization and democratization efforts have rendered the city as one of the most important venues of the political power-sharing struggles. Thus, the issues of the local politics context have extended and the local actors who affected the process have had more important role in urban politics. Nowadays, urban dwellers participate in activities of local administrations individually and assist in collective formation of urban policies or at least development of local democracy by affecting decisions taken. In terms of application of this democratic administration model, which is also referred to as participatory democracy, local press takes on important tasks like informing people or molding public opinion. Although local press is both one of these actors and effective institution which, supports to make democracy sustainable in local context, it is thought that local press isn't successful enough to carry out the expected function. This study aims at revealing to what extent the local press that is considered to have an important role in performance of urban politics contributes in development of democracy. For this purpose, a case study will be conducted on the relation between urban politics and local press in Mersin.