Basel II kriterlerinin KOBİ'ler üzerindeki etkileri: Bursa'daki KOBİ'ler üzerine bir uygulama
The effects of Basel II criteria on the SME's: A practice on Bursa SME's
- Tez No: 363156
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY TURAN TURABOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Basel II Kriterleri, KOBİ, Finansal Kurumlar, Bursa'daki KOBİ'ler, Basel II Criteria, SME, Financial Institutions, The SME's in Bursa
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmanın temel amacı; Bursa'da faaliyet gösteren KOBİ'lerin Basel II kriterleri hakkında sahip oldukları bilgi düzeyinin ölçülmesi ve KOBİ'lere etkilerinin belirlenmesidir. Bu doğrultuda oluşturulan anketle, Bursa ilinde faaliyet gösteren 335 adet KOBİ'den veri toplanmıştır. KOBİ'lerden elde edilen veriler frekans analizi ve Kruskal-Wallis H testi yardımıyla değerlendirilmiştir. Anketlerin analizi sonucunda, Bursa ilinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin Basel II kriterleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve finansal kararlarında bu kriterleri dikkate almadıkları belirlenmiştir. Ayrıca KOBİ'lerin fon talebinde bulundukları finansal kurumların da mevcut Basel II kriterlerini tam anlamıyla uygulamadığı ve kriterlere yönelik KOBİ'lere yeterli bilgi sağlamadığı ortaya çıkmıştır. KOBİ'lerin ilişkili oldukları ve fon talebinde bulundukları finansal kurumların kriterleri uygulama yönünde baskı yapmaması sonucu KOBİ'lerin kriterleri öğrenme ve uygulama yönünde hiçbir çabasının olmadığı görülmüştür. KOBİ'ler için finansal açıdan en büyük sorun işletme sermayesi ve özsermaye yetersizliği olup bu sorunların üstesinden gelebilmek için piyasada en kolay ulaşabildikleri fon kaynağı olan banka kredilerine başvurmaktadırlar. Ülkemizde Basel II kriterlerinin uygulama alanının genişlemesi ile birlikte KOBİ'ler düşük maliyetli fonlara ulaşabilmek için Basel II kriterlerinin öngördüğü işletme ve finans yapısını bünyelerinde oluşturmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Main aim of the work to be measured the information grade of SME's which operating in Bursa for the Basel II criteria and to be determined the effects for SME's. The creating survey in this direction, 335 data are collected for the SME's in Bursa. The data from the businesses are evaluated which gets by analysis of frequency and test of Kruskal-Wallis H. The result of the work, SME's which operating in Bursa that not have any information about the Basel II criteria and they do not consider about this criteria during their financial decisions. In addition, SME's do not implement that they demand the fund from the financial institutions available Basel II criteria and they do not give enuogh information for SME's which implement this criteria are detected. Consequently, the SME's that demands the fund and the financial institutions, that they being a relation with that SME's, do not pressure that they have not any efforts is observed clearly. SME's the important problem is lack of capital of SME's and insufficiency of owner's equity is determined by financially. SME's choose to consult bank credits that is as the easiest way to find the source of fund to overcome their problems. Enlargement the implication area of Basel II criteria in our conurty, SME's to have low cost funds that create the requested Basel II criteria and financial structure.