Varlık sebepleriyle ilgileri açısından Resim-iş eğitimi anabilim dalları
The deparments of art education in relation to the purpuse of their existence
  1. Tez No: 363176
  2. Yazar: SADIK ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMDUH ERKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sanat, Sanat Eğitimi, Resim-İş Eğitimi, Teknoloji ve Tasarım, Görsel Sanatlar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
İlk ve ortaöğretim kurumlarına“Resim”dersi ile“İş Eğitimi (İş ve Teknik Eğitimi)”dersi öğretmenlerini yetiştirmek amacıyla açılmış bulunan“Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalları”, 97 Eğitim Fakültesi'nin 30'unda vardır ve eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu anabilim dallarında halen öğrenim gören öğrenci sayısı 5.647 ve biriken mezun sayısı da, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2012 istatistiklerine göre 9000'in üzerindedir. Oysa, 2006-2007 eğitim–öğretim yılından itibaren uygulanmasına başlanmış olan ilköğretim müfredatında“Resim”dersi ile“İş ve Teknik Eğitimi”dersi kaldırılmış, bunların yerine“Görsel Sanatlar”dersi ile“Teknoloji ve Tasarım”dersi getirilmiştir. Devamında ortaöğretim seçmeli dersi olan“Resim”dersi de Talim ve Terbiye Kurulu'nun 30.12.2009 tarih ve 337 sayılı kararı ile“Görsel Sanatlar”dersi olmuştur. İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki alan derslerinin adları ve içerikleri değişirken, bu kurumlara öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarında 8 yıldır aynı yönde değişikliklerin veya güncellemelerin yapılmamış olması, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalları'nın varlık sebepleriyle ilgilerini tartışmalı duruma sokmuştur. 1932-1933 eğitim-öğretim yılındaki tanımlamaya dayanan“Resim-İş Eğitimi”adlandırması, eğitim-öğretim amaçları, hedefleri, stratejileri, yöntemleri, teknolojileri ve süreçleri açısından sürekli olarak güncellenerek yaratıcılık eğitimi ekseninde geliştirilmiş;teori-pratik dengesinin keşfe, bulmaya odaklanarak kurgulandığı esnek, canlı bir strüktüre sahip olan günümüzdeki akademik programı karşısında yetersiz kalmıştır. Bu durumun ortaya koyduğu önemli bir sonuç ise, mezunlarının diplomalarındaki tanımları (veya tanımlanamamaları) yüzünden özellikle“Teknoloji ve Tasarım”dersi öğretmenliğine atanamamalarıdır. MEB Talim ve Terbiye Kurulu'nun 07.07.2009 tarih ve 80 sayılı kararı kapsamındaki“Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar”ve eki çizelgeye göre söz konusu dersler için Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı mezunlarının yerine değişik yükseköğretim programı mezunlarına öğretmenlik hak ve yetkisinin verildiği görülmektedir. Teknoloji kavramı hakkında herkesin algıları, öznel yargıları ve hatta bir birikime dayalı olarak tek doğrultulu bir görüşü de olabilir. Ancak,“Teknoloji”kavramı“Tasarım”kavramı ile birlikte ele alındığında ortaya çıkan bağlamın çok boyutlu okunması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bilgi donanımı ve geliştirdikleri beceriler açısından yetkin olan Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı mezunlarına, konuyla ancak dolaylı ilgisi kurulabilecek yükseköğretim programları mezunlarının alternatif olarak getirilmesi, ciddi bir tutum hatası olarak gözükmektedir. (Erkin, 2012) Bu da, genç nesillerin, ülkemizin dünyada etkin yerini almasını sağlayacak araştırıcı-geliştirici-yaratıcı insanlar olarak yetişmesinde özel bir işlevi yerine getirebilecek son derece ayrıcalıklı bir eğitim alanı iken, bu alanın verimsiz kılınmasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Business Education Department Divisions of Art Education opened to train teachers in Primary and secondary education institutions are present in 30 of the 1997 education faculties and continue their educational activities. This number of students still studying in the department is 5647 and the accumulated number of graduates according to statistics from the Ministry of Education in 2012 was over 9,000. However, the 2006-2007 academic year from the implementation of which started primary school curriculum“art”class“Business and Technical Education”course was removed, replaced them with“Visual Arts”class“Technology and Design”course. Art lesson which is secondary education optional lesson has become“visual arts”lesson by the decision of the Board of Education dated 30.12.2009 and numbered 337 . The contents of the first and secondary education field courses institutions have changed their names and, in the meantime, these institutions train teachers in higher education institutions is the same direction changes or updates haven't been made for seven years put their interest in the art work main divisions existence reasons in a controversial state. The“art work training”based on the definiton in 1932-1933 academic year is continuously updated in the axis of creativity in terms of education strategies purposes, goals, methods, technologies and processes. The Program, remained inadequate against the of today's academic program which is focusing on finding practical and explore the balance theory, constructed with a structure that is flexible and alive. An important consequence of this situation is revealed, especially because of the definition of a graduate diploma of“Technology and Design”course that they can not be assigned to a teacher. Ministry of Education of the Council on 07.07.2009 and No. 80 decisions under the“Ministry of National Education Education Institutions Affiliated to the teachers to be appointed as the assignment to the Main Areas that their graduated Higher Education Programs and the basis related to the Monthly Provision classes to be lectured ”and the attachment according to the schedule for these courses, it is seen the graduates of various higher education programs are given becoming teacher rights instead of Art Work Education Main Provision Department graduates. Everyone's perceptions about the technology concept, and even an accumulation of subjective judgment, based on an opinion may be unidirectional. However, the“Technology”concept when taken in conjunction with the concept of“Design”resulting context needs to be evaluated and read multi-dimensional. It seems a serious attitude error that they present the higher education program graduates who may have indirect interest with the subject as an alternative to the Art Education Department graduates who are proficient in terms of hardware information and developed skills. So this makes this area inefficient while it is an extremely education area which may serve as growing researcher –developer-creative young generations who can make our country take its efficient place in the world.