Ekip çalışmasının liderlikle olan ilişkisinin incelenmesi : Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünde bir uygulama
Examining the relationship between leadership and teamwork: An application to the Directorate General in Tea Business
- Tez No: 363328
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ACUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekip, Ekip Çalışması, Liderlik, Liderlik Türleri, Team, Team work, Leadership, Leadership Types
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Küresel pazardaki yoğun rekabet şartları, dış çevredeki ve rekabet ortamındaki hızlı değişim, işletmeleri yönetim ve örgütlenme süreçlerinde farklı arayışlara yöneltmektedir. İşletmeler sorunlarına çözümler üretmek ve değişimlere ayak uydurmak için ekip çalışmasına yönelmişlerdir. Ekipler yüksek performanslı işletmelerin temelini oluşturmaktadır. Çalışma liderlik ile ekip çalışmasının etkinliği arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Anket uygulaması Rize ilinde bir kamu kurumu olan Çaykur'a bağlı daire başkanlıklarında çalışanlara yapılmıştır. Daire başkanlıklarında çalışan 152 personele anket dağıtılmış ve bunlardan 135 tanesi geri dönmüştür. Araştırmada verilerin toplanmasında yüz yüze görüşme yoluyla anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anket formu, çalışanlara ilişkin demografik bilgiler ve liderin ekip çalışmasındaki rolünü incelemeye yönelik cümleler olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Çalışmada katılımcıların ekip çalışmasında liderin rolünü belirleme yönelik görüşlerini incelemek amacıyla frekans analizi yapılmıştır. Ekip çalışmasının etkinliğini sağlayan alt faktörlerle liderin davranış biçimi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Liderin ekip çalışmasının etkinliğinde yer alan; yetki devri, koordinasyon, iletişim, katılımcılık ve ekip ruhu, işbirliği ve güven, yaratıcılık ve yenilikçilik gibi alt faktörleri gerçekleştirdiği, ödüllendirme ve üst kademe yönetim anlayışıyla ilgili alt faktörlerde ise bazı eksik uygulamalar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Intensive competition conditions in global market and fast changes in environment and its competition atmosphere orientated the companies to different ways at the process of management and organizing. Companies paid attention on team work to solve their problem and follow innovation. This study was conducted to investigate the relationship between efficiency of leadership and team work. Survey was carried out among employees of the personal department head connected to Çaykur General Management which is an public organization in the city of Rize. Totally 152 surveys delivered to employees, however 135 of them returned. In collecting research data, face to face survey method was carried out. The information in survey was divided into two parts as demographic information related with employees and the role of a leader in a team work. In the study, frequency analysis was performed to investigate opinions of attendees on determining the role of leader in a team work. Correlation analysis was performed to investigate the relationship between sub-factors, which provides efficiency of team work, and behavior pattern of leader. Sub-factors in the leader's team work activity such as authority transfer, coordination, connection, participation and spirit of team work, collaboration and trust, creativity and innovations are implemented, however; the applications about sub-factors related with awarding and high level management concept were inadequate.