Türkiye'de gıda içecek ve tütün sektöründeki büyük ve küçük ölçekli işletmelerin finansal oranlarının karşılaştırmalı analizi
Comparative financial ratio analysis large and small business in Turkish food beverage and tobacco sector
- Tez No: 363331
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Oran Analizi, Türkiye'de Gıda İçecek ve Tütün Sektörü, Financial Ratio Analysis, Food Beverage and Tobacco Sector in Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Finansal oran analizi, finansal analiz tekniklerinin en yaygın kullanılan türlerinden biridir. İşletme yönetici ve sahipleri, yatırımcılar, kredi kurumları gibi özel ve tüzel kişilikler finansal oran analizi yardımıyla işletmelerin finansal yapısı, kârlılıkları, verimlilikleri, borç ödeme kabiliyetleri gibi konular hakkında fikir sahibi olurlar. Finansal oranların sabitleşmiş standartları olmamasıyla birlikte piyasanın durumu, işletmelerin yer aldıkları endüstri gibi değişik faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde değişebilirler. Bu çalışmada, Türk Gıda İçecek ve Tütün sektöründeki büyük ve küçük ölçekli işletmelerin 8 yıllık finansal oranlarının karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde finansal oran analizi anlatılmış, ikinci bölümde Türkiye'de Gıda İçecek ve Tütün Sektörü hakkında bilgiler verilmiş ve üçüncü bölümde söz konusu sektörde büyük ve küçük ölçekli işletmeler için hesaplanan finansal oranların karşılaştırmalı analizi Mann Whitney U testi kullanılarak yapılmıştır. Karşılaştırmalı analiz sonucunda duran varlık devir hızı, uzun vadeli borç, faiz karşılama ve kârlılık oranlarının tümünde anlamlı farklılıklar olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Financial ratio analysis is one of the most popular analysis techniques of the financial analysis. Business owners, investors, credit agencies and other private and legal corporate bodies are informed about the financial structures, profitability, activity and debt payment ability of the businesses by means of financial ratio analysis. Financial ratios do not have stable standards and are subject to changes based on the such factors as the market stability and the industries which in firms operate. In this study, 8 years financial ratios of the small and large scale businesses in the Turkish Food Beverage and Tobacco sector have been analyzed comparatively. In the first chapter, financial ratio analysis has been described and in the second chapter, information about Turkish Food Beverage and Tobacco sector has been given. In the third chapter, Mann Whitney U test has been conducted in order to analyze financial rates of the small and large scale businesses comparatively. As a result of the comparison, there were statistically significant differences in the return of fixed assets, long term debts, interest payments and all profitability rates.