Askeri hükümetler döneminde Türk dış politikası (1960-1983)
Turkish foreign policy under military government (1960-1983)
- Tez No: 363335
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Darbe, Avrupa Birliği, Siyaset, Ekonomi, Foreign Policy, Coup, European Union, Politics, Economy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanan 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 askeri darbe dönemlerinin dış politika olayları, takip ettikleri dış politika anlayışları ve yabancı devletlerle olan münasebetleri tez çalışmasının asıl konusunu oluşturmaktadır. Çalışma, giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş'te konu tanıtımı, araştırmanın amacından kısaca bahsedilmiştir. Çalışmada arşiv kaynakları, gazeteler ve ikinci el kaynaklardan yararlanılarak bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde, 27 Mayıs 1960 darbesiyle kurulan askeri rejimin 1961 genel seçimlerine kadar olan sürecinde, iç ve dış politikası incelenmiş ve yabancı devletlerle olan ilişkileri, dönemin olayları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, 12 Mart 1971 darbesi ile kurulan ve 1973 yılına kadar süren ara rejim döneminin dış politika anlayışı, uygulamaları ve dönemin olayları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, 12 Eylül 1980'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetime el koyması ile başlayıp 1983 seçimlerine kadar süren iktidarının, dış politika konusunda nasıl bir yön takip ettiği, dönemin önemli dış olayları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Foreign policy events, their conceptions of foreign policy which they had applied, and their contacts with foreign countries of 27th May 1960, 12th March 1971 and 12th September 1980 military coup eras which are the most significant eras, which had been experienced, in the Republic of Turkey constitute main topic of this thesis study. The study includes introduction and three main sections. It has been briefly mentioned from presentation of the topic, aim of the study and references in the introduction. It has been tried to provide integrity by using records, news papers, and used books in the study. In the first section, internal and foreign policy of military regime in the period until 1961 general elections had been examined and it had been studied on relationships with foreign countries of military regime and events of that era. In the second section, understanding of foreign policy, practices and events of era of interim regime which had been founded by 12th March 1971 coup and lasted until 1973 had been examined. In the third section, what the government followed route on foreign policy, and on most important foreign events of era of government of the Turkish armed forces, which had begun by coup and lasted until 1983 elections on 12th September 1980, had been examined.