Dış ticaret kapsamında medikal turizm ve medikal turizm teşviklerinin etkinliğinin incelenmesi: Alanya örneği
Researching medical tourism and the efficiency of medical tourism incentives in the foreign trade scope: The case of Alanya
  1. Tez No: 363336
  2. Yazar: ATA KAHVECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT OKUTMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hizmet Ticareti, Dış Ticaret, Medikal Turizm, Teşvikler, International Trade in Services, Foreign Trade, Medical Tourism, Incentives
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Küreselleşme ile birlikte uluslararası hizmet ticareti gelişmiş ve hizmetlerin ekonomideki önemi ve istihdamdan aldığı pay artmıştır. Uluslararası hizmet ticaretinin alt sınıflarından olan sağlık hizmetlerinin fiyatının gelişmiş ülkelerde artması, insanları bu hizmetleri daha uygun fiyatlı alabilecekleri alternatifler aramaya yöneltmesi sonucunda medikal turizm başlamıştır. Hindistan ve Tayland gibi yıllardır medikal turizm yapan ülkelerin bulunduğu bu sektördeki ülkeler medikal turistlere sağlık hizmeti ihraç etmektedirler. Türkiye'nin geç girdiği bu sektörde devletin verdiği teşviklerin işletmeler tarafından etkin bir şekilde kullanılması küresel boyutta rekabet edilebilmesi açısından önemlidir. Türkiye'nin dış ticaret boyutunda medikal turizm ve medikal turizm teşviklerinin etkinliğinin Alanya ölçeğinde incelendiği bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Alanya'da bulunan kamu yetkilisi, kamu ve özel sektörden yöneticiler ile mülakat yapılmış ve NVivo 8.0 ile görüşmeler çözümlenmiştir. Çalışmada Türkiye ve Alanya'nın medikal turizm potansiyeli, avantajları, dezavantajları, teşviklerin bilinirliği ve etkin kullanılıp kullanılmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye'nin ve Alanya'nın medikal turizm potansiyelini iyi değerlendiremediği, teşviklerin kazandıracağı maliyet avantajının işletmeler tarafından iyi anlaşılmadığı ve devlet politikalarının Türkiye'nin tanıtımı konusunda yetersiz olması ulaşılan başlıca önemli sonuçlardandır. Medikal turizmde ulaşım kolaylığı, fiyat, teknoloji, nitelikli işgücü gibi birçok avantajı olan Türkiye'nin medikal turizmde cazibe merkezi olması için teşvikler, tanıtım, yabancı dil ve hedef pazar seçimi gibi noktalara önem verilmesi ve devletin bu süreçte öncü olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
With the effect of globalization, international trade of services has developed and importance of services in the economy and its share in employment also increased. Increase in the price of health services which are just one part of international trade in services has led people who are living in the developed countries to search for affordable treatment. Countries like India and Thailand which have been actively doing the medical tourism are exporting services to the medical tourists. Since Turkey has recently recognized the importance of medical tourism, it is important that government incentives should be efficiently used to gain advantage in global competition. This study has examined Turkey's foreign trade in means of medical tourism and efficiency of medical tourism incentives in Alanya region with qualitative research method. Interviews have been conducted with the local government authority, public and private sector managers in Alanya and interviews have analyzed with NVivo 8.0. In this study advantages, disadvantages, medical tourism potential of Turkey and Alanya region, and awareness of incentives and incentives efficiency in usage has researched. It is concluded in the research that Turkey and Alanya cannot use its medical tourism potential, businesses haven't truly understand the cost advantage of incentives and promotion of Turkey is insufficient. Turkey has a lot of advantages like qualified personnel, frequent flights, reasonable price and technology. For being a medical tourism hub of the world, Turkey should give importance to promotion, foreign language, incentives and at this process government should play the key role.