Türk siyasi hayatında bir portre: Ferit Melen
A portrait in the Turkish political world: Feri̇t Melen
- Tez No: 490816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNEŞ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Ferit Melen, Türk Siyasi Hayatı, Van, Siyasi Partiler, Türkiye Ekonomisi, Ferit Melen, Turkish Political World, Van, Political Parties, Turkey's Economy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Çalışmada, Türk siyasetinde önemli bir isim olan Ferit Melen'in yaşam öyküsü ile birlikte politika serüveni incelenmektedir. 1906'da Van'da doğan Ferit Melen, uzun yıllar çeşitli devlet kademelerinde görev almış ve 14 Mayıs 1950 Genel Seçimleri'nde CHP'nin Van adayı olarak milletvekili seçilmiştir. 1954 Genel Seçimleri'nde meclise giremeyen Melen, 1957 Genel Seçimleri'nde yeniden CHP Van Milletvekili olmuştur. 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'nin ardından, siyasi yaşamına 1961 Kurucu Meclisi'nde Van il temsilcisi görevi ile devam eden Ferit Melen özelikle Türkiye ekonomisi ile ilgili çalışmaları öne çıkan bir siyasi liderdir. IX. ve X. İsmet İnönü Koalisyon Hükümetleri'nde, Parlamento dışından, Maliye Bakanı olarak yer almıştır. 1967 yılında CHP ile bir yol ayrımına girmiş, Turhan Feyzioğlu ve beraberindeki arkadaşları ile partiden ayrılarak Güven Partisi'ni kurmuştur. Güven Partisi saflarında etkili muhalefet yürüten Ferit Melen, 12 Mart 1971 Askeri Muhtırası'ndan sonra kurulan I. ve II. Nihat Erim Hükümetleri'nde Milli Savunma Bakanlığı yapmıştır. Bu süre zarfında ordu ile iyi ilişkiler kuran Melen, Nihat Erim'in istifası ile Başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığının ardından, I. Milliyetçi Cephe Hükümetleri'nde yeniden Milli Savunma Bakanı olan Melen'in görevi koalisyonun bozulması ile sona ermiştir. Siyasi yaşamının son dönemini, 1983 Genel Seçimleri'nde Milliyetçi Demokrasi Partisi saflarında yer alarak tamamlayan Ferit Melen, 1988'de Ankara'da hayatını kaybetmiştir.
Özet (Çeviri)
Inthisstudy, weexamined a political adventure with the biography of Ferit Melen, being one of the important names in TurkishPolitics. Ferit Melen, born in Van in 1906, served at various government positions for many years, and was elected as deputy of Van being candidate of CHP (The Republican People's Party) on May 14, 1950. Melen, who could not go to the parliament in 1954 General Elections, was reelected as CHP Van Deputy in 1957 General Elections. Ferit Melen, having continued his political life with the office of Van provincial representative in 1961 Founder Assembly after the Military Coup D'état on Friday, May 27, 1960, is a political leader known for his works related to the Turkishe conomy. He took part in the IX. and X İsmet İnönü Coalition Governments as the Minister of Finance out of the Parliament. He separated his wayfrom CHP in 1967, and left the party and founded Güven Partisi (The Trust Party) with Turhan Feyzioğlu and other friends. Ferit Melen, having conducted effective opposition of at the fronts of Güven Partisi, served as the Minister of National Defense in the I. and II. Nihat Erim Governments established after March 12, 1971 Military Memorandum. Melen, having established good relations with the Army, took the office of Prime Minister after resignation of Nihat Erim. Theterm of office of Melen, becoming the Minister of Defense I. Nationalist Front Governments, again after the Prime Ministry period, terminated with dissolving of thecoalition. Ferit Melen, completing the last period of his political life on theside of Milliyetçi Demokrasi Partisi (the Nationalist Democracy Party), passed away in Ankara in 1988.