Aristotle's athenian constitution revisited: Tribal origins of ancient democracy
Aristo'nun Atina Anayasası'na bir bakış: Antik demokraside kabile izleri
- Tez No: 36335
- Danışmanlar: PROF.DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Atina, Attika, Arkaik Çağ, Demokrasi, Kabile toplumu, Boy, Soy, Barbarlık, Drakon, Solon, Tiranlık, Aristokrasi, Hüküm meşruiyeti, Arkan, Polemark, Basilevs, Savaş şefi. iv, Athens, Attica, Archaic age, Democracy, Tribal society, Phratry, Clan, Barbarism, Draco, Solon, Tyranny, Aristocracy, Legitimacy to rule, Archon, Polemarch, Basileus, Warlord. Ill
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZET ARİSTO'NUN ATİNA ANAYASASI'NA BİR BAKIŞ: ANTİK DEMOKRASİDE KABİLE İZLERİ ÖZBAY Süleyman Kenan Yüksek. Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Raşit Kaya Eylül 1994 Bu tezde Arkaik Attika toplumunda meydana gelen ve klasik demokrasiyle sonuçlanan değişimler, kabile toplumunun dağılması ve kabile dünya görüşünün dönüşen sürekliliği bağlamında incelenmiştir. Kan toplumundan devletli topluma geçişte kendine özgü bir gelişme çizgisi izleyen Attika' daki bu süreci en geniş biçimiyle dile getiren Aristo'nun Atina Anayasası adlı eseri temel alınmış ve bunun etrafındaki tartışmalara katkı ereği güdülmüştür. Bu çalışmanın temel amacı, Attika'nın, toplumların genel evriminde ana çizgileriyle izlenebilen, yerini tespittir. Sonuç olarak, Attika 'nm hızlı ekonomik ve sosyal dönüşümünde iki etmen vardır: bir yanda rahipliğe dayalı katmanlaşma ile tarih sahnesine çıkmış bulunan Attika ile çevresindeki kahramanlığa dayalı katmanlaşmanın etkileşiminden ortaya çıkan gerilimin baskısı; diğer yandan da ticarete atılan Atina'nın soylu aileleriyle toprağa bağlı kalanlar arasındaki çelişkiler. İşte bu iki etkenin tarihsel dönüşümün çeşitli aşamalarda oynadığı rollerin gösterilmesi bu tezin içeriğini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARISTOTLE'S ATHENIAN CONSTITUTION REVISITED: TRIBAL ORIGINS OF ANCIENT DEMOCRACY Özbay Süleyman Kenan M.S. in Political Science Supervisor: Prof. Raşit Kaya September, 1994 In this thesis, the changes archaic Attica went through up to emergence of Classical Democracy are considered in the context of the dissolution of tribal society and the continuation of its world view in transformed forms. This process of transition, in which a consanguine society turns into a state society is in Aristotle's Athenian Constitution best narrated. This ancient work is taken as a basis for this study and some of the issues raised by Aristotle are discussed. Consequently, two factors in the social and economical transformation of Attica have been discerned: On the one hand, the pressure of the tension between the priestly nobility of Attica and heroic nobility of other surrounding mainland poleis; on the other hand, the tension between the merchant faction of Noble houses of Attica and those who were still predominantly agrarian. Illustration of roles of these two historical factors substantiates the thesis.