Religion and secularism in Turkish politics as perceived by the Social Democratic People's Party
Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin yerel önderlerinin gözünde Türkiye siyasetinde din ve laiklik
  1. Tez No: 36336
  2. Yazar: ŞENNUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SENCER AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tükiye, İslam, Laiklik, Yerel Politika, Politika, SHP, Yerel Politikacılar, Turkey, Islam, Secularism, Local Politics, Politics, SPP, Local Politicians
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET SOSYALDEMOKRAT HALKÇI PARTİ'NİN YEREL ÖNDERLERİNİN GÖZÜNDE TÜRKİYE SİYASETİNDE DİN VE LAİKLİK Özdemir Şennur Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sencer Ayata Şubat, 1994, 113 sayfa Bu tezde, SHP'li ilçe başkanlarıyla gerçekleştirilen görüşmelerde elde edilen bilgiler aracılığıyla yerel düzeyde din ve laikliğin, günümüzde siyaset süreçleri içindeki yeri araştırılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde, yükselen İslamcı etkinliğe dikkat çekilerek, Türkiye'nin laikleşme ve İslamın politik bir ideoloji haline gelme süreçleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amaç, yöntem ve kapsamının anlatıldığı bölümden sonra, görüşme yapılan parti liderleri hakkındaki temel bilgilere yer verilmiş; diğer bölümlerde de yerel düzeyde İslamın yükselişinin sosyo-kültürel kökenleri; bu çerçevede 1980 sonrasının en çok tartışılan konularından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yerel kültür çerçevesinde nasıl algılandığı ile, uygulama politikaları açısından SHP dahil, Türkiye'nin büyük partilerinin profili çıkartılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında genel olarak datanın özetlenmesi ve yorumlanması yanında, konuyla ilgili bazı genellemelere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
AMSTHACT MELÎGIOM APW SECULAKISlfi İM TUK1CISM POLITICS AS PEKCEIVED BY THE LOCAL LEADERS OF THE SOCIALHEMOCR&TIC PEOPLE'S PAKTY Özdemir, Şennur M.S. in Sociology Supervisor: Doç.Dr.Sencer Ayata February 1994, 113 pages. In this study, the place of religion and secularism in the political processes in Turkey is investigated through data gathered by interviews with the local leaders of the Social Democratic People's Party (SPP). In the Introductory chapter, the processes of secularization and Islamization are explained and the implications of the rise of Islamic activities are given. The second chapter outlines the method and scope of the study. After defining the socio-economic and cultural backgrounds of the local leaders in the third chapter, socio-cultural roots of the rise of Islamic activities are investigated followed by an examination on how these local leaders perceive the Directorate of Religious Affairs -one of the highly controversial institutions - in the context of the local culture with respect to Islam and secularism. Also, the views of the local leaders on the political practises of the major parties, namely Socialdemocratic People's Party (SPP), Motherland Party (MP), True Path Party (TPP) and Welfare Party (WP) are given. In the Concluding chapter of this study, data are summarized and interpreted and some generalizations are constructed.