Bir enerji koridoru olarak Türkiye'nin 2000'lerde Rusya ile enerji ilişkileri
As an energy corridor Turkey's relations with Russia in 2000s
- Tez No: 363360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANEM ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynakları, Enerji Politikaları, Boru Hatları, Enerji Güvenliği
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünya coğrafyası üzerinde sanayi inkılâbı ile başladığı gözlemlenen üretim artışları ve ülkelerin birbirleri ile her alanda artan rekabetlerinin temel öznesini enerji kaynakları oluşturmuştur. Hatta uluslararası anlamda devletler ekonomik ilişkilerinden ziyade diplomasilerini bile enerji stratejileri üzerinden belirlemiş ve güç pastasından en büyük payı almayı hedeflemişlerdir. Uluslararası anlamda geçerliliği ve kullanım alanı geniş olan enerji kaynağına sahip ülkeler; bu kaynak üzerinden strateji oluşturmuş, kimi ülkeler sahip olduğu ileri teknoloji ile alternatif enerji kaynakları üzerinde durmuş, kimisi coğrafik üstünlüğünü kullanmış ve bazı enerji kaynakları üzerinde tekelleşmenin kırılmasına yönelik stratejiler izlemişlerdir. Çalışmanın amacı Türkiye'nin uluslararası enerji projeleri içindeki coğrafi konumundan kaynaklanan yadsınamaz önemine vurgu yapmak ve enerji terminali olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin başta Rusya ile olmak üzere denge unsuru gözeterek kurduğu enerji ilişkilerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Energy resources is the most important reason for the competition of the states with each other and the increase of productions, which began after Industry Revolution. All states determine their diplomacy according to the strategical energy resources rather than economical relations thus want to dominate energy sector that is the most important and productive sector. The states, which have effective energy sources in international area, give shape to their strategies in parallel to the effective energy sources. Some states give shape to their strategies by focusing on their advanced technology. Some states use their geographical superiority while giving shape to their strategies to break up monopolies of some energy sources and states. The aim of this study is to examine importance of geographic station of Turkey in the international enegy projects and relationship which was established by Turkey first with Russia and other states by considering the fact of balance.