Küreselleşme ve ekonomik güvenlik
Globalization and economic security
- Tez No: 363358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, güvenlik, ekonomik güvenlik, küresel ekonomik güvenlik, ulusal ekonomik güvenlik, bireysel ekonomik güvenlik, sosyal güvenlik, ekonomik aktörler, güvenlik algılamaları, tehdit algılamaları, algılamaların yönlendirilmesi, sivil toplum hareketleri, sosyal hareketler, küresel sosyal hareketler, sosyal medya, sosyal değerler, insani değerler, ethik değerlerin küreselleşmesi, Globalization, security, economic security, global economic security, national economic security, individual economic security, social security, economic operators, security perceptions, threat perceptions, direction of perceptions, civil society organizations, social movements, global social movements, social media, social values, human values, globalization of ethical values
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Askeri ve siyasi güvenlik kavramı ile tanımlanan güvenlik kavramı özellikle Soğuk savaş sonrasında gelişmeye başlamıştır. Ekonomik güvenlik, eksikliği duyulan bir alan olması sebebiyle gündeme gelen güvenlik kavramlarından birisidir. Günümüz emperyal sistemi küreselleşmeden güç almaktadır. Dar anlamda üretim, ticaret ve finans alanındaki sınırların ortadan kalkması olarak tanımlayabileceğimiz küreselleşme kavramı güvenlik kavramının ekonomik açıdan ele alınmasını gerektirmiştir. Küresel, bölgesel, ulusal, toplumsal ve bireysel açıdan var olmak çabalarının ekonomik güç sahibi olmaya yönelik olması insani değerlerin ve küresel sistemin sorgulanmasına sebep olmaktadır. Küreselleşme ile insani değerler yerini maddi değerlere bırakmıştır. Ekonomik açıdan olması gereken istikrarlı, rekabet edilebilir, adil bir ticaret sistemi yaratmaktır. Günümüz ekonomik sistemi istikrarsızlık ve eşitsizlikler üzerine kuruludur. Küreselleşme ile ülkelerin gelişmişlik düzeyleri arasındaki farkların hızla büyümekte ve artan karşılıklı bağımlılık nedeniyle hassasiyetler artmakta, yerel ekonomik sorunlar kısa sürede küresel ekonomik krizlere dönüşebilmektedir. Krizlerin aynı zamanda sermaye sahibi çok uluslu şirketler (ÇUŞ) için büyük fırsatlar yarattığı da bilinmektedir. İstikrarsızlıklar ve eşitsizlikler sadece gelişmiş, gelişmekte olan veya gelişmemiş olan devletler arasındaki gelir farkını arttırmakla kalmamakta, ülkelerin kendi halkları arasındaki gelir dağılımındaki adaletsizliği de arttırmaktadır. Uluslararası örgütler ve aktör olarak önemini kaybetmemiş olan ulusal devletler, birçok devletten zengin olan ÇUŞ'nin etkisiyle kararlar almaktadır. Bu noktada ulusal devletlerin güvenlik duvarlarını nereden ve ne kalınlıkta çektiği önem kazanmaktadır. Sağlıklı küresel ekonomik sistem ulusal hükümetler ve piyasaların küresel doğası arasında kırılgan bir uzlaşma gerektirmektedir. Liberal düzenin gereği olarak serbestleşen ticaretin getirdiği ülkeler arası bağımlılıklar beraberinde sorunlar getirdiği gibi çözümleri de üretebilecek yapıya sahip olmasına karşın şu an için efektif çözümler üretilememektedir. Küreselleşme ile etiğin de küreselleşmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Süreç içerisinde mağdur olan bireyin farkındalığı ve sisteme olan tepkisi zamanla artmakta; toplumsal hareketler önem kazanmaktadır. Ekonomik çıkarlar arasında yaşanan çatışmalar ötekileştiren algılamalar üzerinden bireyselleşmeye zorlayarak bireyi toplumdan koparmaktadır. Bireyler teknolojinin gelişmesiyle sosyal paylaşım kanalları yoluyla birlik olma yeteneğine sahip olabilmektedir. Birlik olma yeteneği sosyal hareketlerin başarısını arttırmakta ve sosyal zekanın gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Sermayenin hakim olduğu günümüz küresel sistemindeki dengelerin sağlanabilmesinde bireyi temsil edecek en güçlü yapı devlettir. İnsani değerleri benimseyen bireylerin sosyal hareketler ile örgütlenerek devlet üzerindeki yönlendirici etkisini sağlaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The security concept described as military and political security has evolved especially after Cold War. Economic security has evaluated with the lack of security concept; therefore, it has been brought to the agenda. Globalization braces up the current imperial system. The globalisation concept which was described as a removing manufacturel, commercial and financial borders in the strict sense, required to handle economical security concept. It is caused to interrogate the global system and humanitarian values because of tending to gain power in global, regional, national, communal and individual areas so as to gain economical power actually. Material values has taken place instead of humanitarian values by the globalization. Stabilized, competitive and equitable commerces are supposed to be in the place according to the economical views. Current economic system basis is instable and unequal. Sensibility, which is because of interrelated dependency and the differences between backward countries and developed countries by globalization, is increasing rapidly. This causes economical crisis. On the other hand, it is well-known that economic crisis provides great opportunities for multinational corporations that keep big capitals in their hands. Industrial countries draw away the undeveloped and developing countries because of instabilities and inequilities. Furthermore, countries' unfair distribution of income is increased because of these imperfections. International organizations and national states consider the affects of multinational corporations when they are about to make a decision. In this point, it is relatively important how strong the national states' fire walls are. Because of these reasons, there should be a negotiation between these national states and global economic markets. Interrelated dependency, which was enhanced because of liberal and deregulated trades, brings some problems. Although it is capable of finding effective solutions to those problems, this is not considered in the present time. What globalization needs is ethical reform of globalization itself. Within the globalization process, the number of people who are aware of being aggrieved is increasing. These people show their reactions day by day. Social movements gain importance as well. Conflictions because of economical benefits, force people being individuals by otherising them so that they might easily be expelled from society. The individuals are able to alliance by using technology and social media. This capability leads social movements to success. It also provides the development of society intelligence. The most powerful units that may represent the individuals in the most accurate way are governments in the current global system. Individuals ought to organize some social movements so as to take their strong affects back on the governments.