Sağlık turizmi yönünden fizyoterapi çalışanları, öğrencilerinin algısı ve Antalya fizik tedavi rehabilitasyon birimlerinin analizi
Perception of physiotherapy employees and students in terms of health tourism and analysis of antalya physical therapy rehabilitation units
  1. Tez No: 684974
  2. Yazar: KAZIM EMRE EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN MAYTALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Turizm, Physical Medicine and Rehabilitation, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, sağlık, fizik tedavi, Antalya, Health tourism, health, Physical Therapy, Antalya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüz dünyasında insanların refah düzeylerinin artmasına paralel olarak sağlık hizmetlerinde gelişmeler yaşanmaktadır. Eski zamanlarda insanlar genellikle sadece yaşadıkları yerlerde sağlık hizmeti alırken ulaşımın da kolaylaşmasından kaynaklı sağlık hizmeti almak için farklı destinasyonlara gitmeye başlamışlardır. Buna bağlı olarak sağlık turizmi sektörü gelişmeye başlamış ve büyük bir pazar ağı oluşturduğu için de ülkeler bu sektör üzerine daha çok yoğunlaşmışlardır. Ancak ülkemizin bu pazardaki oranı yeterli düzeyde değildir. Yaptığımız çalışmada fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışan ve öğrencilerinin sağlık turizmi algısı ve Antalya'daki fizik tedavi merkezlerinin sağlık turizmi konusunda yeterlilik düzeyleri araştırıldı. Araştırma yapılırken iki farklı anketten yararlanıldı. Birinci ankette çalışan ve öğrencilerin demografik bilgileri ile birlikte; sağlık turizmi ile fizik tedavi bağlantısı, sağlık turizmini arttırmak için hangi alanlara yönelmek gerektiği ve Türkiye'nin turizm ve sağlık turizmi açısından durumu hakkında sorular yer almaktadır. Genel anlamda katılan kişiler sağlık turizmi hakkında bilgi sahibi olmakla birlikte ülke olarak ne yazık ki yeterince aktif çalışma yapılmadığı, Türkiye'nin bu konuda imajının pek olumlu olmadığı sonucuna ulaşıldı. İkinci ankette ise Antalya'da hizmet veren kurumların sağlık turizmi için gerekli alt yapısının olup olmadığı sorgulandı. Özellikle personel durumu, cihaz durumu ve kurumların sağlık turizmini geliştirme konusunda aktif olarak çalışma yapıp yapmadığı sorgulandı. Kurumların hem personel hem de sağlık turizmini geliştirme amaçlı çalışmalar konusunda ciddi eksikler yaşadığı anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In today's world, there are developments in health services in parallel with the increase in the welfare level of people. People have started to go to different destinations to access healthcare services with ease of transportation, whereas before, they generally get healthcare services only in the places they lived. Accordingly, the health tourism sector has started to develop, and countries have focused more on this sector as it creates a large market network. However, the ratio of our country in this market is not sufficient. Our study investigated the perception of health tourism of the employees and the students in physical therapy and rehabilitation and the level of proficiency in health tourism of physical therapy centers in Antalya. Two different questionnaires were used during the research. In the first survey, there are questions about the relationship between health tourism and physical therapy, which areas to focus on to increase health tourism and the situation of Turkey in terms of tourism and health tourism together with the demographic information of the employees and students. Overall, although the participants have knowledge about health tourism, it has been concluded that unfortunately there is not enough effective work in our country, and Turkey's image is not very positive in this regard. The second survey questioned whether the institutions serving in Antalya have the necessary infrastructure for health tourism. In particular, the staff situation, device status, and whether the institutions are actively working on developing health tourism have been asked. It has been understood that institutions have serious shortcomings in both personnel and studies aimed to improve health tourism.