Turizmde ürün farklılaştırılmasında sualtı kültürel miras alanlarının turizm ürünü olarak kullanımı, replika gemi batığı projesi: Side örneği
Product differentiation in tourism that using of underwater cultural heritage areas as tourism product, a project of replica shipwreck: Example of Side
- Tez No: 363383
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizmde Ürün Farklılaştırması, Sualtı Kültür Mirası, Replika Gemi Batığı, Side, Product Differentation in Tourism, Underwater Cultural Heritage, Replica Ship Wreck, Side
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sualtı kültürel miras alanları hem hassas hem de ilgi çekici bir yapıya sahiptir. Bu araştırmada turizmde ürün farklılaştırılması içinde sualtı kültürel miras alanlarının yeri ve değeri ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama alanı ise tarihi ve deniz toplumu geçmişi nedeni ile Side bölgesi olarak seçilmiştir. Bu amaçla bölge açısından yeni bir turizm ürününün oluşturulmasında yer alacak olan paydaşlar ile görüşmeler sağlanmıştır. Paydaşlardan alınan değerlendirmeler neticesinde sualtı kültür mirasının, kültürel sualtı turizmi şeklinde değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Araştırma kapsamında mirasın bölge ve turizm hareketleri açısından etki boyutu, tanıtım olanakları da keşfedilmeye çalışılmış ve öneriler getirilmiştir. Araştırma sonucunda sualtı kültürel mirası için replika gemi batığı proje örneği geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Underwater cultural heritage sites have both sensitive and an interesting structure. In this study the location and value of underwater cultural heritage in tourism product differentiation was tried to measure. Research area of this study has been chosen as Side due to the history and maritime community past. For this purpose, interviews with stakeholders was provided in terms of region, which will take place in the creation of a new tourism products. As a result of evaluation taken from stakeholders, ıt's rised that underwater cultural heritage is to be evaluated as underwater cultural tourism. Within the scope of the study, in terms of heritage and tourism activities' effect size, promotional opportunities has been discovered and brought recommendations. In the end of the research, for the underwater cultural heritage an example of replica ship wreck project has been developed.