Yönetimin evrensel ilkesi denetim ve bankacılığımızda iç kontrol analizi
Auditing as an universal principle of administration and internal control analysis in our banking system
  1. Tez No: 363409
  2. Yazar: ALİ KARAMIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Denetim, İç Kontrol, Basel Prensipleri, BDDK Yönetmelikleri, Administration, Auditing, Internal control, Basel Committee, BDDK Regulations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kurumsal hedeflere ulaşma aşamasında faaliyetlerin ve süreçlerin verimliliği, etkinliğini ve yasal uyumunu sağlamada dünyada ve Türkiye'de kurumlar genelinde olduğu gibi bankacılığımızda da iç kontrol mekanizması her geçen gün daha fazla rol almaktadır. Türk bankacılığında iç kontrol birimleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından kurulması zorunlu tutulmak suretiyle sürece katkıda bulunmaya başlamıştır. Siyasi krizlerin hem nedeni hem sonucu olma özelliğini beraberinde bulunduran bankacılık krizleri Türkiye'de 1990'lı yıllardan itibaren sıkça yaşanmıştır. Bunun bir sonucu olarak da iç kontrol birimleri Türk Bankacılık pratiğinde 2000'li yıllardan itibaren bir krizlerden çıkış imkanı ve krizlerin çıkışını önleme amaçlarıyla adeta bir kurtarıcı rolüyle kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; öncelikle yönetim kavramı, yönetim biliminin evrensel öğelerinden biri olan denetim, Türk kamu yönetiminde denetim ve Türk bankacılığında denetim birimi olan iç kontrol kavramları bankacılıkta iç kontrolün önemini artıran olaylar ve bu doğrultuda geliştirilen standartlar ele alınmıştır. Türk Bankacılık Sektöründe kurum içinde yerleşmeye başlayan iç kontrol kültürü ve kavramının içeriği, temel unsurları, bu kültürün oluşturulmasına yönelik önemli hususlar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, Bankacılığımız geleneksel yapısında iç kontrol, iç kontrol sisteminin uygulanması, iç kontrol sisteminin aktörleri, iç kontrol birimlerinin getirdikleri, iç kontrol sürecinde yaşanan sorunlar ve faaliyetlerinin genel çerçevesi de ikinci bölümde analiz edilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise araştırmadan çıkarılan sonuçlar, genel değerlendirme analizi yapılarak geliştirilen öneriler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Under achieving corporate goals across in the World and in Turkey the effectiveness and efficiency of activities and processes in ensuring legal compliance, corporations as well as banking institutions in our control mechanisms are involved more with each passing day. Internal control units in the Turkish banking begin to contribute the processes with the establishment by Banking Regulation and Supervision Agency. Financial crises, often experienced in Turkey from 1990s, are both causes and results of political crises and done of the result of this process is the establishment of internal control units in Turkish banking and these units are used as a savior from financial and political crises since 2000s. In the first section of the research; primarily administration, audit, control, internal audit, internal control and Turkish administration, Turkish auditing and Turkish banking internal controls concepts are discussed. In the second part of the study; internal control practices in Turkish Banking, new standarts and conveyance of new improvements introduced and evaluation of the changes brought about by these regulations, problems experienced in their application and practices that are called for to be introduced, all have been adressed. In the third part of the study, lastly, conclusions and recommendations have been analysed with general assessment in the last part of the study.