A Study on the government securities held by the commercial banks in Turkey
Türkiye'deki ticari bankaların sahip olduğu kamu menkul kıymetleri üzerine bir çalışma
- Tez No: 36342
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAEDDİN TİLEYLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Devlet Tahvilleri, Hazine Bonoları, Ticari Bankalar, Gayri Safi Milli Hasıla, Government Bonds, Treasury BÜIs, Commercial Banks, Gross National Product
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DEKİ TİCARİ BANKALARIN SAHİP OLDU?U KAMU MENKUL KIYMETLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA SAYMAN, Serdar İşletme Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alaeddin Tileylioğlu Temmuz, 1 994, 80 sayfa. Bu çalışmada, bazı para piyasası oranlan ve ekonomik verilerin, ticari bankaların elinde bulundurduğu kamu menkul kıymetlerinin büyüklüğüne olan etkilerini açıklamak amacıyla, bir doğrusal çoklu regresyon modeli kullanılmıştır. Bu bağlamda, bağımsız değişkenler olarak kar-getiren aktifler, gayri safi milli hasıla, mevduat munzam karşılığı, disponibilite oranı, hazine bonosu oranı, banka kredi faizi ve Merkez Bankası iskonto oranının aylık değerleri,, bağımlı değişkene - ticari bankaların sahip olduğu kamu menkul kıymetlerinin hacmine - olan etkilerini araştırmak için, kullanılmıştır. Sonuçlar, belirli sınırlamalar ve varsayımlar dahilinde, genellikle beklentilerimizle uyuşmaktadır. Genel olarak, ticari bankalar azalan/artan kredi talebini karşılayabilmek için, kamu kağıtlarını almak/satmak ile, Merkez Bankası'ndan borçlanmak, banka bonoları veya varlığa dayalı menkul kıymet satmak gibi yükümlülük yönetim teknikleri arasında seçim yapmaktadır. Bankalar, kamu kağıtlarını temelde kar amaçlı olarak ve disponibilite gerekliliği nedeniyle satınalmaktadır; dolayısıyla, bu kağıtların hacmi genellikle bir artış eğilimi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE GOVERNMENT SECURITIES HELD BY THE COMMERCIAL BANKS IN TURKEY SAYMAN, Serdar Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Alaeddin Tileylioğlu July, 1 994, 80 pages. In this study, a linear multiple regression model is used to explain the effects of some money market rates and economic data on the changes in the volume of government securities held by the commercial banks. In this context, monthly figures of earning assets of commercial banks, gross national product, reserve requirement ratio, liquidity ratio, treasury bill rate, bank loan rate, and the Central Bank discount rate are employed as independent variables to observe their effects on the dependent variable; volume of bank-owned government securities. The results generally comply with our expectations within certain limitations and assumptions as discussed. Generally, to meet the decreasing/increasing loan demand, commercial banks choose between buying/selling the government securities or using some liability management techniques such as borrowing from the discount window, issuing bank bills or asset-backed securities. Banks are holding the government papers mainly for profit considerations and liquidity iiirequirements; thus, the volume of those securities generally exhibits an increasing trend.