Spousal social support for the pregnant women: Recipients and providers perspectives on perceived and desired social support
Hamile kadınlar için eşlerinden gelen destek: Algılanan ve arzulanan destek konusunda desteği alanların ve sunanların bakış açıları
  1. Tez No: 36341
  2. Yazar: REHA ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hamilelik, destek, sağlık psikolojisi, Support, pregnancy, spouse, health psychology
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZ HAMİLE KADINLAR İÇİN EŞLERİNDEN GELEN SOSYAL DESTEK: ALGILANAN VE ARZULANAN DESTEK KONUSUNDA DESTE?İ ALANLARIN VE SUNANLARIN BAKIŞ AÇILARI ÛNER, Reha Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Olcay IMAMO?LU Şubat, 1994, 90 Sayfa Hamilelik kocanın desteğinin önemli olabileceği bir dönemdir. Bu çalışmada kocanın sağladığı sosyal destek, hem desteği verenlerin (kocalar) hem de desteği alanların (hamile kadınlar) bakış açılarından incelenmiştir. Hamile kadınların eşlerinden gelen desteği algılayışları, eşlerin kendi sundukları desteği algılayışları, hamile kadınların arzuladıkları destek ve kocaların eşlerinin arzularına ilişkin inançlarını değerlendirmek amacıyla 31 hamile kadın ile eşlerinden kocaların desteklerine ilişkin algı ve arzularını belirtmeleri istenmiştir. Hamile kadınlar ve eşlerinin hamilelikle ilgili algılan, kadınlara viverilecek desteğin türü, kaynağı ve derecesi ile ilgili inançları da derinlemesine görüşmelerle değerlendirilmiştir. Sonuçlar (1) hamile kadınların arzuladıkları desteğin algıladıklarından daha fazla olduğunu; (2) çiftlerin (hamile kadınlar ve eşleri) arzuladıkları desteğin algıladıkları destekten daha fazla olduğunu; hamile kadınlar ve eşlerinin kocaların desteğine ilişkin yargılarının algılanan ve arzulanan destek açısından farklılık göstermediğini; (3) hem hamile kadınların hem de eşlerinin kocaların verdiği fiziksel ve duygusal desteği hamile kadınların annelerinin verdiği fiziksel ve duygusal destekten daha önemli olarak değerlendirdiklerini; bununla birlikte bilgilendirmeye yönelik destek konusunda, hem hamile kadınların hem de eşlerinin, kocaların verdiği desteği hamile kadınların doktorlarının verdiği destekten daha önemli bulduklarını; ve (4) kocaların hamileliği eşlerine göre daha stresli bir dönem olarak algıladığını; hamileliğin hem hamile kadınlar hem de kocaları tarafından müstakbel anne için müstakbel babaya kıyasla daha stresli bir dönem olarak algılandığını ortaya koymuştur. Bulgular olası sonuçları çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPOUSAL SOCIAL SUPPORT FOR THE PREGNANT WOMEN: RECIPIENTS' AND PROVIDERS' PERSPECTIVES ON PERCEIVED AND DESIRED SOCIAL SUPPORT Üner, Reha M.S. in Social Psychology Supervisor: Prof. Dr. Olcay Imamoğlu February, 1994, 90 pages. Pregnancy is such a life event that spousal support may be essential. In this study, spousal social support was investigated from both the supporters' (husbands) and the recipients' (pregnant wives) perspectives. In order to assess the (1) support perception of pregnant women (perceived support) from their spouses; and support perception of husbands about what was provided (perception of -provided- support); and (2) support desires of pregnant women (desired support) from their husbands; and predictions of husbands about their wives' possible desires of support, 31 pregnant and their spouses were asked to indicate their perceptions and desires concerning husbands' support. Pregnant women's and their İVhusbands' perception of pregnancy, their beliefs about the kind, source and degree of support for pregnant women were also assessed by in-depth interviews. Results indicated that (1) support desire of pregnant women was greater than their support perception; (2) similarly, beliefs of couples concerning desired support were greater than their perceived support; and there was no difference between pregnant women's and their husbands' perceptions concerning husbands' support either actual or desired (3) both pregnant women and their husbands regarded physical and emotional supports provided by husbands as more important for the pregnant women than pregnant women's mothers' support; however, in terms of informational support, both pregnant women and their husbands considered husbands' support as more important for the pregnant women than their doctors' support; and (4) husbands perceived pregnancy as more stressful than their wives did; both pregnant women and their husbands perceived pregnancy as more stressful for the prospective mother than for the prospective father. The implications of these results were discussed.