Finansal piyasalardaki sermaye varlıklarının değerlemesinde politik risklerin etkisi: Türkiye uygulaması
Effect of the political risk on capital asset valuation in financial markets: The case of Turkey
  1. Tez No: 381964
  2. Yazar: MERVE TUNCAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ TORAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Risk, Borsa İstanbul, Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli, Finansal Piyasalar, E-views, Political Risk, Borsa Istanbul, Capital Asset Pricing Model, Financial Markets, E-views
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Finansal küreselleşme ve serbestleşme hareketlerinin yaygınlaşması sonucunda ülkeler arasındaki hızlı ve kısa vadeli sermaye hareketlerinde de artış yaşanmaktadır. Bu sermaye hareketlerinin piyasalar arası dolaşımlarında ise güven unsurunun yadsınamaz bir önemi bulunmaktadır. Öyle ki, olası bir güvensizlik durumunda ülkelere giriş yapan kısa vadeli sermayenin hızla geri çekilmesi ve ülkeleri krize sokması önceki dönemlerde birçok ülkenin yaşadığı bir deneyim olmuştur. Bir ülkedeki güven ortamının ve yatırımların istikrarlı olarak devam etmesinde politik değişkenlerin önemli bir yeri bulunmaktadır. Politik olayla yahut hükümet tarafından alınan ve piyasaları olumsuz yönde etkileyebilecek kararların peşinden, özellikle sermaye hareketlerinde önemli dalgalanmalar yaşandığı ve borsanın bu olaylara tepki verdiği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de sermaye piyasalarında işlem gören menkul kıymetlerin getirilerinde politik risklerin etkisini disiplinler arası bir bakış açısıyla ortaya koymaktır. Araştırma, varlık getirilerinin hesaplanmasında literatürde en çok başvurulan modellerden olan ve William Sharpe tarafından 1964 yılında ortaya koyulan Finansal Varlık Fiyatlama Modeli (FVFM) çerçevesinde ele alınmıştır. Bu yönleriyle, çalışmanın Türkiye'deki finans literatürüne anlamlı bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. E-views programı kullanılarak Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören 47 şirkete ait varlıkların 1997-2013 yılları arasındaki aylık getirileri ile politik riskler arasındaki ilişki incelenmiştir. İki etaplı regresyon analizinin gerçekleştirildiği araştırma sonucunda beta ile beklenen getiri arasında pozitif ve doğrusal yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. İncelenen 12 politik risk faktörü arasında 4 politik risk unsurunun beklenen getiri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Associated with financial globalization and liberalization movements, rapid and short term capital flows among countries has gain speed as well. For such fast capital movements between markets there exists an element of trust of undeniable importance. So in case of a possible lack of trust, rapid withdraw of the short term capital that entered into the countries' markets and causing them to have a crisis has become an experience of many countries in previous times. Political variables have an important role in maintaining the environment of trust and investment stability in a country. After certain political events or a decision taken by the government that may affect markets negatively, there seems to show up important fluctuations especially in terms of capital flows and arise reactions of stock exchange to such events. The purpose of this study is to set forth the impact of political risks on the returns of securities traded at capital markets in Turkey towards a multidisciplinary perspective. The research is being handled in the framework of Capital Asset Pricing Model (CAPM) presented by William Sharpe in 1964 that is now one of the most referred models to calculate asset returns in the literature. Thanks to these aspects of the study, this research is thought to make a significant contribution to the finance literature in Turkey. The relation between the monthly returns of 47 companies' assets being traded in Borsa Istanbul (BIST) and the political risks in Turkey between the years of 1997 and 2013 is examined by the E-views software. Results of the analysis held by two-step regression method represent that there exists a positive and linear relation between beta and expected return. On the other hand, it is found that 4 out of 12 political risk factors have significant impact on expected return.