Lise son sınıf öğrencilerinin iletişim becerleri ile bazı değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relation between some variables and communication skills of the high school students
  1. Tez No: 363459
  2. Yazar: İBRAHİM KARATÜME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU YAZGAN İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: letiim, iletiim becerileri, lise örencileri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu aratırma da; lise son sınıf örencilerinin iletiim becerileri ile çeitli deikenler; (cinsiyet, anne-babanın birliktelii, ailenin yaadıı yer, ailenin sosyoekonomik düzeyi, anne-baba eitim durumu ve karde sayısı) arasındaki ilikinin incelenmesi amaçlanmıtır. Aratırma, 2013-2014 eitim-öretim yılında anlıurfa l Merkezinde bulunan anlıurfa Anadolu Lisesi, Osmangazi Anadolu Lisesi, Tes-i Anadolu Lisesi, Esentepe MKB Anadolu Lisesi, Karaköprü Anadolu Lisesi, Gazi Anadolu Lisesi, Urfa Anadolu Lisesi ve air Nabi Anadolu Lisesi'nde son sınıfa devam eden 512 lise örencisiyle gerçeklemitir. Örencilerin iletiim becerilerini belirlemek amacıyla Korkut (1996) tarafından gelitirilen“letiim Becerilerini Deerlendirme Ölçei (BDÖ)”, ile kiisel ve ailesel özelliklere ilikin bilgi edinmek amacıyla aratırmacı tarafından hazırlanan“Kiisel Bilgi Formu”kullanılmıtır. Aratırma sonucunda elde edilen verilere SPSS (Sosyal Bilimler için istatistik Programlar) ile istatistik ilemler yapılmıtır. Verilerin analizinde“Tek Yönlü Varyans Analizi ve Baımsız Gruplar T-testi ”nden yararlanılmıtır.  Aratırmadan elde edilen bulgular kısaca u ekilde özetlenebilir; lise son sınıfta okuyan örencileri iletiim becerileri ile bazı deikenler (cinsiyet, babanın eitim durumu ve ailenin gelir durumu) arasında anlamlı bir ilikinin olduu bulunmutur. Cinsiyetleri farklı lise son sınıfta okuyan örencilerin iletiim becerileri düzeyleri arasında kızların lehine anlamlı farklılıklar bulunmutur. Lise son sınıfta okuyan örencilerin annelerinin eitim durumları ile iletiim becerileri arasında anlamlı farklılıklar bulunamamıtır. Dier taraftan babalarının eitim durumu farklı lise son sınıfta okuyan örencilerin iletiim becerileri düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmutur. Baba eitim düzeyi yüksek olanların dierlerine göre iletiim beceri puanları daha yüksek olduu sonucu bulunmutur. Örencilerin iletiim becerileri anne ve babalarının birilikte yaamalarına balı olarak farklılık göstermedii sonucu bulunmutur. Lise son sınıfta okuyan örencilerin iletiim becerileri puanları ile karde sayısı arasında anlamlı bir iliki olmadıı sonucu bulunmutur. Yine aynı ekilde lise son sınıfta okuyan örencilerin iletiim becerileri puanları ile ailesinin yaadıı yer arasında anlamlı bir iliki bulunmamıtır. Lise son sınıfta okuyan örencilerin iletiim becerileri puanları ile ailesinin gelir durumu arasında anlamlı farklılık olduu görülmütür.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relation between the communication skills of the high school last grade students and various variables (sex, being together of parents, the place of birth, level of socio-economic, the education of parents and the number of siblings). The research was conducted with 512 high school students studying in last grade in air Nabi Anatolian High School, Urfa Anatolian High School, Gazi Anatolian High School, Karaköprü Anatolian High School, Esentepe MKB Anatolian High School, Tes- Anatolian High School, Osmangazi Anatolian High Schooland anlıurfa Anatolian High School in the city center of anlıurfa in 2013–2014 academic year.“The Evaluation of Communication Skills Scale ”developed by Korkut (1996) was used in order to identify communication skills of students, and“Personal Information Form”prepared by researcher was used in order to acquire information about personal and family-related traits. The data obtained from the research was calculated statistically with the SPSS (Static Programme For Social Sciences) .“One –Way Analys is of Variance ”and“ Independents Groups T-Test ”were used in analysis of data. According to the findings obtained from the research; it exists a meaningful relation between the communication skills of the high school last grade students and various variables (sex, the education of father and the level of family's income). It was found the significant differences in favour of girl students among the students, who are different sexes, studying in last grade of the high school by terms of communication skills level. No meaningful differences were found between the education level of mothers whose children study in last grade of the high school and the students' communication skill. On the other hand; it was found that it exists meaningful differences between the students',who study in last grade of the high school, father's education level and these students' communication skills level. It was also revealed that the students whose father's education level is high have higher communication skills scores than the other students.It was concluded that the students' communication skills scores did not differ depending on living together of parents.It was seen that it exists no significiant relation between the communication skills scores of the students studying in last grade of the high school and the number of siblings. Likewise ; no meaningful relation was found between the communication skills scores of the students studying in last grade of the high school and the students' parents' living place .And finally, it was concluded that it exists meaningful differences between the communication skills scores of the students studying in last grade of the high school and the parents' income level. Keywords : Communication, Commnication Skills, High School Students