Lise öğrencilerinin 21. yüzyıl becerilerinin, bazı demografik özelliklere göre değişimi ve fizik dersi başarılarına etkisi
Variation of high school students' 21st-century skills according to some demographic characteristics and its effect on their physics course achievements
  1. Tez No: 752450
  2. Yazar: EBRU YAYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Becerileri, Fizik Dersi Başarısı, Demografik Değişkenler, Fizik Eğitimi, 21st-Century Skills, Physics Course Success, Demographic Variables, Physics Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, lise öğrencilerinin 21.yüzyıl becerilerinin gelişim düzeylerini belirlemek, bazı demografik özelliklerinin, 21.yüzyıl becerilerinin gelişimi ve fizik dersi başarılarına etkisinin ne düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Lise öğrencilerinin 21.yüzyıl becerilerine ne düzeyde sahip olduklarını tespit etmek amacıyla orijinalini Malezyalı bilim insanlarının oluşturduğu ve (Erkılıç, 2020) tarafından Türkçeye çevrilerek geçerlilik ve güvenirlilik testi yapılmış olan“21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği (21YBÖ)”kullanılmıştır. 21YBÖ; Dijital Çağ Okuryazarlığı (DÇO), Yaratıcı Düşünme (YD), Yüksek Verimlilik (YV), Etkili İletişim (Eİ) ve Manevi Değerler (MD) adlı 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Ayrıca 21YBÖ'nün A bölümü öğrencilerin bazı demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorulara da yer verilmiştir. On-line anket formuna dönüştürüldükten sonra altı ana bölümden oluşan 21YBÖ'nün html linki oluşturulmuştur. Resmi izinler alındıktan sonra on-line anket formunun html linki, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde Konya ili merkez ilçelerindeki (Karatay, Selçuklu ve Meram) Genel, Anadolu, Fen ve Meslek liselerinden üçer tanesinde öğrenim görmekte olan 9., 10., 11. ve 12. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. 120'si kadın 80'i erkek toplam 200 lise öğrencisi on-line anketin tüm sorularını yanıtlayarak bu çalışmaya katılmıştır. Verilerin analizi SPSS 23.00 programıyla yapılmıştır. Demografik verilerin analizlerinde aritmetik ortalama, frekans, yüzde ve standart sapma kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin analizleri için çoklu doğrusal regresyon, bağımsız gruplar t-testi, ANOVA testi ve Tukey testi gibi parametrik testler kullanılırken, anketin güvenirlik analizinde ise korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre lise öğrencilerinin 21.yüzyıl becerilerinin hepsinin gelişim düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu ancak lise öğrencilerinin 21.yüzyıl becerilerinin gelişim düzeyleri ile fizik dersi başarıları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. Bunun yanında lise öğrencilerinin 21.yüzyıl becerilerinin gelişim düzeylerinin cinsiyet, ailelerin maddi durumu ve mezun olunan lise türü değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Diğer yandan öğrencilerin 21.yüzyıl becerilerinden sadece DÇO ve YV becerileri alt boyutlarının ortalama puanlarının anne eğitim durumuna göre istatistiki olarak anlamlı farklılık oluşturduğu ancak YD, Eİ ve MD becerileri alt boyutları ortalama puanlarının anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen diğer önemli bir sonuçta, öğrencilerin 21.yüzyıl becerilerinin alt boyutlarının hiçbirinin ortalama puanının hem baba eğitim durumuna hem de ailelerin aylık gelir durumlarına göre istatistiki olarak anlamlı bir farklılık göstermemiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the development levels of high school students' 21st-century skills, and to determine the effect of some demographic characteristics on the development of 21st-century skills and their success in physics course. In order to determine the 21st-century skills levels of high school students, the“21st-Century Skills Scale”(21CSS), which was originally created by Malaysian scientists and translated into Turkish by Erkılıç (2020) and tested for validity and reliability, was used. The 21CSS consists of 5 sub-dimensions titled Digital Age Literacy (DAL), Inventive Thinking (IT), High Productivity (HP), Effective Communication (EC), and Spiritual Values (SV). In addition, questions to determine some demographic characteristics of the students were also included in the section A of the 21CSS. The html link of the 21CSS, which consists of six main sections, was created after being converted into an on-line questionnaire form. After obtaining the official permissions, the html link of the on-line questionnaire form was applied to the students studying in the 9th, 10th, 11th, and 12th grades of three of the each type of General, Anatolian, Science and Vocational high schools in the central districts of Konya (Karatay, Selçuklu, and Meram) in the 2021-2022 academic year. A total of 200 high school students consisting of 120 females and 80 males participated in this study by answering all the questions of the online questionnaire. Data analysis was done using the SPSS 23.00 program. Arithmetic mean, frequency, percentage, and standard deviation were used in the analysis of the demographic data. Parametric tests such as multiple linear regression, independent samples t-test, ANOVA test, and Tukey test were used for the analysis of the relationships between the variables, while correlation analysis was used for the reliability analysis of the questionnaire. According to the results of the statistical analysis, it was found that the development levels of all 21st-century skills of high school students were at high level, but no significant relationship was found between the development levels of high school students' 21st-century skills and their achievement in physics course. In addition, it was determined that the development levels of the 21st-century skills of high school students did not show a statistically significant difference according to the variables of gender, financial status of the family, and type of high school graduated. On the other hand, it was determined that among the 21st-century skills of the students, only the average scores of the sub-dimensions of DAL and HP skills made a statistically significant difference according to the educational status of the mother, but the average scores of the sub-dimensions of IT, EC and SV skills did not show a significant difference. Another important result obtained from the study is that the average score of none of the sub-dimensions of the 21st-century skills of the students showed statistically significant difference according to both the father's education level and the monthly income of the family.