Inter-industry wage differentials in Tukish manufacturing industry 1964-1989
Türk imalat sanayiinde endüstriler arası ücret farklılıkları, 1964-1989
  1. Tez No: 36347
  2. Yazar: ERKAN ERDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriler Arası Ücret Farklılıkları, Ücretin Belirlenmesi, Türk İmalat Sanayiinin Yapısı, Türk İşgücü Piyasası, İşgücü Piyasaları için Ekonometrik Çözümleme, Regresyon. Bilim Dalım, Inter- industry Wage Differentials, Wage Determination, Structure of Turkish Manufacturing Industry, Turkish Labor Market, Econometric Analysis of the Labor Market, Regression
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz TÜRK İMALAT SANAYİİNDE ENDÜSTRİLER ARASI ÜCRET FARKLILIKLARI, 1964-1989 ERDİL, Erkan Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol TAYMAZ Ocak, 1994, 121 sayfa. Bu çalışma Türk İmalat Sanayiinde 1964-1989 yılları arasında endüstriler arası ücret farklılıklarının olup olmadığını ve eğer varsa bu farklılıkların nedenlerini bulmaya yöneliktir. Endüstriler arası ücret farklılıklarıyla ilgili literatürün incelenmesinden sonra endüstriler arası ücret farklılıkları Türk İmalat Sanayii için araştırılmıştır. Yıllar ve/veya kamu ve özel sektör itibariyle nedenleri farklı olsa da, Türk İmalat Sanayiinde endüstriler arası ücret farlılıklarının sürekli olduğunu göstermektedir. Türk İmalat Sanayiinde, endüstriler arası ücret farlılıklarının en önemli nedenleri firma büyüklüğü, sermaye yoğunluğu, idari işçilerin oranı, yoğunlaşma oranı, uluslararası rekabet ve sendikalaşma oranı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTER- INDUSTRY WAGE DIFFERENTIALS IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY, 1964-1989 ERDİL, Erkan M.S. in Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol TAYMAZ January, 1993, 121 pages. This study analyzes inter- industry wage differentials in Turkish Manufacturing Industry in the period of 1964- 1989. After a review of the literature on inter- industry wage differentials, the existence of inter- industry wage differentials in Turkish Manufacturing Industry is investigated by econometric methods. The study shows the persistency of inter- industry wage differentials in Turkish Manufacturing Industry, though the reasons behind wage differentials differ in the private and public sectors. The most significant factors behind inter- industry wage differentials in Turkish Manufacturing Industry are found as the firm size, capital intensity, the share of administrative workers, the concentration ratio, the international competitiveness, and the unionization rate.