Yeni kapitalizm ve insan: Tüketim toplumunda yaşam pratikleri
New capitalism and human: Everday life pratics in consumption society
  1. Tez No: 363473
  2. Yazar: NERMİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESTER RUBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kapitalizm, Esneklik, Tüketim, Tüketim Toplumu, Borçlular Toplumu, New-capitalism, Flexibility, Consumption, Consumption Society, Society of the Indebted
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
1970'lerden itibaren kapitalist üretim tarzındaki değişimlerin yalnızca ekonomik değil, toplumsal ve kültürel alanlar üzerindeki etkileri sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinde de üzerine yoğunlaşılan konulardan olmuştur. Esnek üretim tarzının yanında teknolojinin gelişiminin de etkisiyle ürünlerin nasıl üretileceğinden ziyade, nasıl pazarlanacağı kapitalist sistem için asıl sorun haline gelmiştir. Buna bağlı olarak kapitalist sistemin odak noktası üretimden satışa yani tüketime kaymıştır. Çeşitli adlandırmalarla karşımıza çıkan; çalışmada kapitalizmin yeni bir evresi olarak ele aldığımız ve yeni kapitalizm, esnek kapitalizm, yeni ekonomi, post-modern ekonomi olarak ifade edilen dönemde belirgin olan husus, esneklik ve tüketimin önemli bir rol almış olmasıdır. Üretimin her şeyden daha çok pazarlama imkânlarına göre gerçekleştirildiği ve çeşitli araçlar vasıtasıyla tüketimin teşvik edildiği bu toplum yapısı tüketim toplumu olarak adlandırılmaktadır. Çalışmada yeni kapitalizm ve tüketim toplumu tartışmalarına yer veren literatürden hareketle, kapitalist üretim tarzının dönüşümlerinin etkisinden yola çıkarak ve esnek üretim tarzının yeni normlarının sonuçlarıyla birlikte toplumun bir tüketim toplumuna dönüşümü ve tüketim toplumunda yaşayan insanların yaşam pratikleri araştırılmıştır. Bu anlamda kapitalizm ve insan ilişkisi ekseninde çalışmada, esnek üretim tarzının ön plana çıkardığı tüketim odaklı düzenlemelerin insanı hem üretim hem de tüketim alanında nasıl etkilediği konusu üzerine yoğunlaşılmıştır. Çalışmada tüketim kültürünün hâkim olduğu bir toplumda yaşayan insanın hayatının her anında tüketim yönlendirmesi ile karşılaştığı tespit edilmiştir. Tüketim araçlarının aynı zamanda bireylerin denetlenmesinin bir aracı olduğu iddia edilmiştir. Kapitalist sistemin kendini yeniden gerçekleştirmesi adına bir zorunluluk olan tüketimin devamlılığının sağlanması için, sistemin tüketiciler olarak ele aldığı insanlar için de tüketimin en önemli amaç haline getirilmekte olduğu görülmektedir. Kapitalist sistemin tüketimi arttırmak kaygısı ile kullanıma soktuğu çeşitli araçların insanların yaşamını derinden etkileyen sonuçlara sebebiyet verdiği ve bunun yanında tüketim toplumunun giderek bir borçlular toplumuna dönüştüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The after effects of the changing way of the capitalist production mode in 1970s, in economics as well as in social and cultural spheres, created an academic interest mostly in different branches of social sciences. The question of how to sell a product and how to market it became the most prominent issue due to the flexible production that boosted by the novel technological developments. This shifted the focus of the capitalism from production to consumption. In what way someone names it, whether new-capitalism, flexible capitalism, new-economy or post-modern economy, it is a new phase on the history of the capitalism and flexibility and consumption are the most distinctive characteristics of it. The contemporary society, in which the production is being made more than anything by the opportunities of the marketing and fostered by immensely varied mechanisms, is called the consumption society. Moving onward from the literature over capitalism in the working and debates over consumption society, starting from the impact of the shifting of the capitalist mode of production, the transformation into the consumption society and everyday life practices of the people who lives in the consumption society has been investigated. Deriving from that, the consumption-based designs which are featured by the flexible mode of production has been given the importance in this study. It is stated that a human, who experiences the consumption culture in his/her daily life repeatedly, confronts manipulations to consume. Also it is claimed that the consumption tools are the controlling devices of individuals at the same time. For the sake of the necessity for the continuity of the consumption, so for the reproduction of the capitalism, the consumption becomes exclusively the most important end in everyday life. It is emphasized that the miscellaneous devices which are introduced for increasing the consumption by the capitalist system have caused results which affected the individuals life deeply and adding to that, have shifted the consumption society into the society of the indebted.