The postmodern re-making of history: A metahistorical study of Julian Barnes's fiction
Postmodernizmde tarihin yeniden yazımı: Julian Barnes'ın romanlarının metatarihsel bir incelemesi
  1. Tez No: 363495
  2. Yazar: BAYSAR TANİYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Julian Barnes, postmodernizm, tarih yazımı, meta-tarih, tarihsel üstkurmaca, Julian Barnes, postmodernism, historiography, metahistory, historiographic metafiction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, Foucault, White ve Hutcheon gibi kuramcılar tarafından yapılandırılan postmodern tarih yazım kuramı çerçevesinde, postmodern tarihin geçmişe ilişkin bilgilerimizi nasıl değiştirdiğini ve bu değişimin postmodern İngiliz romanında nasıl yansıtıldığını göstermektedir. Çalışma, geçmişi doğru olarak anlatmanın güçlüğü ile yakından ilgilenen Julian Barnes'ın kurgusal eserlerine odaklanmaktadır. Postmodern dönemde, sadece tarihsel izlerin güvenilirliği değil, doğrusal ve güvenilir tarihsel anlatı da sorgulanmaktadır. Barnes'ın kurgusu geçmiş ile ilgili değildir, ama geçmişin ne derece doğrulukla anlatılabileceği ve algılanabileceğinin yollarını tanımlayan Foucault'nun arkeolojisine ve Hayden White'ın meta-tarihine benzemektedir. Bu tez, Barnes romanlarını biçimsel ve tematik açılardan çözümleyerek, karmaşık güç ilişkileri içindeki söylemler aracılığıyla tarihin postmodern yöntemlerle yeniden oluşturulması olgusunu tartışmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Framed by a historiography of postmodernism as it has been configured by such theoreticians as Foucault, White and Hutcheon, this thesis will show how postmodern history alters established knowledge about the past and how this alteration is reflected in postmodern English fiction. The study will focus on Julian Barnes's fiction, which is understood as engaging with the difficulty of narrating the past accurately. In the postmodern period, not only is the authenticity of the historical trace put into question, but also is the established notion of linear, reliable historical narration. Barnes's fiction is not about the past, but resembles an archaeology – to use Foucault's term – and a metahistory – to use Hayden White's term – which together define those ways in which the past can be perceived and with what degree of accuracy it can be narrated. By means of both formal and thematical analyses of Barnes's fiction, the present thesis aims to discuss the postmodern remaking of history through competitive discourses embedded in complicated power relations.