Kanser hastalığı ile başa çıkmada dini inanç ve tutumların rolü (Kosova örneği)
The role of religious faiths and attitudes on coping with cancer illness (Sample Kosovo)
  1. Tez No: 363747
  2. Yazar: MUHAREM ÇUFTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Başa Çıkma, Hastalık, Kanser, İnanç, Tutum, Stres, Coping, Illness, Cancer, Faith, Attitude, Stress
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Son zamanlarda insan hayatının gidişatını değiştiren ve neredeyse ölümle birlikte anılan kanser vakaları, bütün dünyada hızla artış göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre 2012 yılında bütün dünyada 12.1 milyon kanser vakası tespit edilmiştir. Aynı yıl içerisinde de 8.2 milyon insan kanserden hayatını kaybetmiştir. Günümüzde tıp alanında önemli gelişmeler olmasına rağmen hala bazı hastalıklar ölümcül olmaya devam etmektedir. Bu hastalıklar sadece fizyolojik olarak değil, psikolojik olarak da hem hasta hem de hasta ailesi için zorlayıcı bir durumdur. Bu nedenle kanser, psikolojik açıdan olumsuz etkiler yapabilen bir hastalık olup bugün hala milyonlarca insan için kaygı, çöküntü, acı, korku ve ölüm sebebidir. Din psikolojisi üzerine yapılan ve bir alan araştrıması olan bu doktora tezinde sosyo-psikolojik metod ve tekniklerden faydalanılarak“Kanser Hastalığı İle Başa Çıkmada Dini İnanç Ve Tutumların Rolü”, konusu incelenmektedir. Araştırma kanser hastalarının, kanseri nasıl algıladıkları ve anlamlandırdıkları, algı ve anlamlandırmada dini inanç ve tutumların, rolü ve önemini konu edinmektedir.
Özet (Çeviri)
Lately, illness of cancer that is mentioned together with death all over the world has been rapidly increasing and changing the course of human life. According to the World Health Organization's report there were 12.1 million cancer cases in the year 2012. And, in the same year, 8.2 million people died from cancer. Despite the significant advances in the medical field today, certain diseases, still, continue to be lethal. These diseases do not represent only physiological, but also psychological problems both for a patient and his family. Thus, cancer is a disease that can have negative psychological effects. And nowadays, still for millions of people cancer is anxiety, depression, pain, fear and, eventually, cause of death. This doctoral thesis based on psychology of religion and made as a field research by taking advantage of socio-psychological methods and techniques, deals with“The Role of Religious Faiths and Attitudes on Coping With Cancer Illness.”This investigation explore how the cancer patients perceive and give meaning to cancer illness and what is the role of religious faiths and attitudes in perception and meaning.