Onkoloji servislerinde manevi danışmanlık ve rehberliğin etkisi (Hastalığı kabul, anlamlandırma ve açıklama)
Effect of spiritual counseling and guidance on oncology services (Acknowledgment, meaning and explanation of the disease)
- Tez No: 701842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN GÜRSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Manevi Destek, Kanser Hastalığı, Psychology of Religion, Pastoral Care and Counseling, Spiritual Support, Cancer Disease
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, kendisi ya da yakını kanser tanısı almış kişilerin tedavi gördükleri hastanede bulunan Manevi Danışmanlık ve Rehberlik hizmetinden manevi destek almış kişiler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda hasta ve yakınının hastalığı nasıl tepki verdiği ve anlamlandırdığı, tanı sonrasında dini düşünce ve duygularında nasıl değişiklik olduğu, hastalıkla baş etme sürecinde dini unsurların etkisi, bu süreçteki ihtiyaçları ve manevi desteğin kendilerine katkısı ve hastanelerde yürütülen manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetine yönelik görüşlerin incelenmesidir. Yapılan bu araştırma ile kanser hastaları ve kanser hasta yakınlarından elde edilen veriler aracılığıyla onlara yönelik geliştirilecek manevi destek programlarına katkı sağlaması düşünülmektedir. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji servislerinde kendisi ya da yakını tedavi görmüş aynı zamanda hastanede bulunan manevi danışmanlık ve rehberlik biriminden destek almış 12 kanser hastası ve 12 hasta yakınları olmak üzere toplamda 24 kişi ile görüşme yapılmıştır. Araştırma sonunda katılımcılar, hastalığı anlamlandırma, açıklama ve başa çıkma tutumlarında dini unsurlar ile açıklamışlardır. Hasta ve yakınlarının hastanede manevi destek uzmanı tarafından yapılan görüşmeler neticesinde bilişsel, sosyal ve dini ihtiyaçlarına katkıda bulunduğu sonucuna varılmıştır. Katılımcılar hastanelerde manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetinin olmasını gerekli olarak görmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
This research was implemented on people who received moral support from the Pastoral Care and Counselling service in the hospital where oneself or patient relatives were diagnosed with cancer. In this sense, views had been examined about how patients make sensation of the illness, after the diagnosis how their thoughts of religious and changing of feelings, the effect of religious and spiritual elements in the process of deal with the disease. In addition to these, it was also investigated about in this process moral support needs and opinions about this service as realize of in hospitals. Through in this research, it is considerate to contribute the moral support programs to be developed for cancer patients and their relatives the data obtained. This research was used qualitative research method and in oncology service, the total of 24 people who took service of pastoral care and counseling have interviewed with 12 of them who were cancer patients and 12 of them who were patients‟ relatives in the University of Health Sciences Samsun Training and Research Hospital. At the end of the research, the participants explained their understanding, interpretation and overcome attitudes of the sickness with dyne and spiritual elements. As a result of the interviews who made by the moral support specialist, it was concluded that the patient and their relatives contribute to their cognitive, social and religious needs in the hospital. Participants have thought that there is a need for service of pastoral care and counseling in hospitals.