Politik konjonktür teorileri ışığında Türk iktisat politika çıktılarının analizi
Analysis of Turkish economy policy outcomes in the light of political business cycle theory
  1. Tez No: 363789
  2. Yazar: FİLİZ ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERUDUN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Konjonktür Teorileri, Geleneksel Fırsatçı Politik Konjonktür Teorisi, Box-Jenkins Modelleri, Türkiye, Political Business Cycle, The Traditional Opportunistic PBC Thepry, Box-Jenkins Models, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Son dönemlerde yapılan çalışmalar iktidarların politik nedenlerle özellikle de yeniden seçilebilmek amacıyla ekonomiyi manipüle ettiklerini belirtmektedirler. Yeni politik iktisat literatüründe bu durum politik dalgalanmalar tarafından yaratılan makro ekonomik dalgalanmalar, bir diğer deyişle“Politik Konjonktür Teorileri”olarak adlandırılmaktadır. Politik Konjonkür Teorileri“Geleneksel Fırsatçı Politik Konjonktür Teorisi”,“Geleneksel Partizan Politik Konjonktür Teorisi”,“Rasyonel Fırsatçı Politik Konjonktür Teorisi”ve“Rasyonel Partizan Politik Konjonktür Teorisi”olarak dört farklı teori ile incelenmektedir. Bu modellerden“Geleneksel Partizan Politik Konjonktür Teorisi”,“Rasyonel Fırsatçı Politik Konjonktür Teorisi”ve“Rasyonel Partizan Politik Konjonktür Teorisinin”varsayımları Türkiye için uygun olmadığından bu çalışmada“Geleneksel Fırsatçı Politik Konjonktür Teorisi”test edilmiştir. Çalışmada 1987- 2012 dönemi için çeyrek yıllık GSYİH, enflasyon, dolaşımdaki para (M0), para arzı (M1) serileri, yine 1987- 2003 dönemi için çeyrek yıllık kamu harcamaları, diğer kamu transfer harcamaları, vergi gelirleri ve bütçe açığı serileri Mevsimsel Box-Jenkins Modelleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre ilgili dönemde hiçbir seride politik konjonktür dalgalanmaları gözlenmemiştir. Bu bulguyu Geleneksel Fırsatçı Politik Konjonktür Teorisi'nin Türkiye için geçerli olmadığı şeklinde yorumlamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
The studies that have been conducted in recent years suggest that incumbent governments manipulate the economy for political reasons, in particular, with the aim of re-election. In new political economy literature, this situation is known as the Political Business Cycle; a macroeconomic cycle induced by the political cycle. The theory of PBC is studied under four theories called“The Traditional Opportunistic PBC Theory”,“The Traditional Partisan PBC Theory”,“The Rational Opportunistic PBC Theory”and“The Rational Partisan PBC Theory”. From these theories, the assumptions of the“The Rational Opportunistic PBC Theory”,“The Traditional Partisan PBC Theory”and“The Rational Partisan PBC Theory”do not seem to be valid in the Turkish context; hence testing of these models would not be meaningful. Therefore, in this study,“The Traditional Opportunistic PBC Model”is examined. In the study, the quarterly series of GSYİH, inflation, money in circulation (M0), money supply (M1) for the period of 1987- 2012, also the quarterly series of goverment expenditures, other goverment transfer expenditures and budget deficit for the period of 1987- 2003 are analyzed with“Seasonal Box-Jenkins Models”. According to the results obtained from this study, political business cycles hasn't been observed in any series. This means that The Traditional Opportunistic PBC Theory isn't valid for Turkish context.