Giresun ili merkez, Bulancak, Espiye, Görele, Keşap ve Tirebolu ilçelerinde fındık üreticilerinin bitki koruma yönünden karşılaştıkları sorunlar ile tarımsal ilaç kullanım durumunu etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Plant protection problems encountered by the producers in the districts of Bulancak, Keşap, Espi̇ye, Görele and Ti̇rebolu – Giresun and the assessment of factors affecting on pesticides use
- Tez No: 363901
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL TOZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki koruma sorunları, İlaç kullanımı, Tobit analizi, Fındık, Giresun, Plant protection problems, Pesticides use, Tobit analysis, Hazelnut, Giresun
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, Giresun İli Merkez, Bulancak, Espiye, Görele, Keşap ve Tirebolu ilçelerinde fındık üreticilerinin bitki koruma yönünden karşılaştıkları sorunlar ve tarımsal ilaç kullanım durumlarını etkileyen faktörleri tespit etmektir. Araştırma kapsamındaki ilçelerden seçilen 24 köyde yapılan 100 anket çalışması sonuçlarından, yerli ve yabancı literatür ile kamu kuruluşlarından elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Anket verileri 2012 üretim yılını kapsamaktadır. Çalışmanın yürütüldüğü yerlerde çiftçilerin fındık alanlarında bitki koruma yönünden hastalık ve zararlılar bakımından önemli problemler yaşadıkları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; tarımsal kuruluşlar, yeterli düzeyde olmasa da çiftçiler tarafından ziyaret edilmektedir. Çiftçilerin yaklaşık %87'si tarımsal ilaçlamaya yönelik herhangi bir kurs eğitimi almamışlardır. Anket yapılan üreticilerin tarım ilaçları seçiminde %65,78'inin ilaç bayisine danıştıkları tespit edilmiştir. İlaç seçimini danışmanı ziraat mühendisine soranlar %18,42, teknik teşkilata soranlar %6,57, ziraat mühendisine soranlar %2,63 ve komşusuna bakanların oranı ise %1,31 olarak belirlenmiştir. Çiftçilerin %83'ü kimyasal ilaçların bitkiler üzerinde bıraktıkları kalıntıların insan sağlığına zararlı olduğunu ancak konuyla ilgili yeterli bilgilerinin olmadıklarını belirtmişlerdir. Çiftçilerin %53,94'ü ilaç ambalajlarını ilaçlamadan sonra yakarak, %17,10'u yakarak veya poşetleyerek çöp kutusuna atıp, %3,94'ü toprağa gömerek, %1,31'i ise düzensizce çevreye atarak veya yakarak imha etmektedirler. 2014, 95 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the problems of plant protection encountered by producers and the factors affected pesticide use in hazelnut production, in Bulancak, Keşap, Espiye, Görele, Tirebol and the Central districts of Giresun province. In this study, it was referred from the results of 100 survey studies made in selected 24 districts, local and foreign literature and obtained data from state institutions and organizations. The survey data cover production of 2012. It was determined that farmers were confronted with plant protection problems in terms of diseases and pests in hazelnut orchards in the districts. Results indicate that the agricultural organizations are visited by farmers although they are not satisfactorily operated. Approximately 87 percent of the farmers have not attended any training course programme on agricultural pesticides. It was ascertained that of the producers filling out the questionnaire, 65.78% consults to pesticide dealer for the choice of pesticides, 18.42%consults to their consultant agricultural engineers and 6.57%consults to respective institutions and 2.63%consults to an agricultural engineer and 1.31%observes their neighbors. 83 percent of the farmers agree that pesticides can be harmful in terms of human health because of their residues on products. However, they state that they don't have detailed information about their harms but they consider them harmful because of their chemical ingredients. The farmers remove pesticide packages by burning (53.94%), either by burning or throwing to bins after re-packaging them (17.10%) and by burying (3.94%) after application. Additionally, 1.31%either throws the packages around or burns them after application. 2014, 95 pages