Rhizopus arrhizus, aktif karbon ve amberlyst kullanılarak erıochrome black t'nin sulu çözeltiden gideriminin incelenmesi
Investigation of removal of eriochrome black t from aqueous solutions using by Rhizopus arrhizus, active carbon and amberlyst
- Tez No: 364035
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA SİLAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Rhizopus arrhizus, Aktif Karbon, Amberlyst, Eriochrome Black T, Adsorption, Rhizopus arrhizus, Active Carbon, Amberlyst, Eriochrome Black T
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Adsorbent olarak Rhizopus arrhizus, aktif karbon ve amberlyst kullanılarak Eriochrome Black T'nin sulu çözeltiden giderimi çalışılmıştır. Eriochrome Black T'nin giderimi üzerine pH'nın ve başlangıç derişiminin etkisi incelenmiştir. Adsorpsiyon çalışmaları sonucunda Eriochrome Black T'nin Rhizopus arrhizus ve aktif karbon tarafından etkin bir şekilde giderildiği görülmüştür. Her üç adsorbent için en yüksek yüzde giderim değerleri pH 2'de gözlenmiştir. Rhizopus arrhizus ve Amberlyst A21 için dengeye varma süresi 24 saat, aktif karbon için ise 10 saat olarak belirlenmiştir. Dengeye varma süresi sonunda Rhizopus arrhizus, aktif karbon ve Amberlyst A21 için % giderim değerleri sırasıyla % 89,14; % 95,24 ve % 66,17 olarak hesaplanmıştır. Adsorpsiyon denge verileri Langmuir, Freundlich, Temkin izoterm modellerine göre incelenmiştir. Ayrıca yalancı birinci dereceden, yalancı ikinci dereceden ve parçacık içi difüzyon modelleri kullanılarak kinetik incelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Removal of Eriochrome Black T from aqueous solutions was studied by using Rhizopus arrhizus, active carbon and Amberlyst A21 as adsorbents. Effects of pH and initial concentration on removal of Eriochrome Black T were investigated. As a result of adsorption studies; it was seen that Eriochrome Black T was removed effectively by Rhizopus arrhizus and active carbon. The maximum percentage removal for all the tested three adsorbents was observed at pH 2.0. The adsorption equilibrium time was determined as 24 hours for Rhizopus arrhizus and Amberlyst A21, 10 hours for active carbon. At the end of equilibrium time; the percentage removal for Rhizopus arrhizus, active carbon and Amberlyst A21 were calculated as % 89.14; % 95.24 and % 66.17 respectively. Adsorption equilibrium data were examined according to Langmuir, Freundlich and Temkin isotherm models. The kinetic investigations were carried out using by pseudo first order, pseudo second order and intra particle diffusion kinetic models.