Sabit nokta teorisi ve sezgisel fuzzy normlu uzaylarda bazı uygulamaları
Fixed point theory and some of its applications in intuitionistic fuzzy normed spaces
  1. Tez No: 364146
  2. Yazar: MÜZEYYEN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VATAN KARAKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: n ‐li sabit nokta, n ‐li çakışma noktası, sezgisel fuzzy normlu uzay, sezgisel fuzzy approximate sabit nokta özelliği, n ‐tuplet fixed point, n ‐tuplet coincidence point, intuitionistic fuzzy normed space, intuitionistic fuzzy approximate fixed point property
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İkili sabit nokta teoremleri sabit nokta teorisinde önemli bir yer tutar ve uygulamalı matematikte periyodik sınır değer probleminin çözümünün varlığını ve tekliğini göstermede kullanılır. Bu tezde ilk olarak keyfi bir n pozitif tam sayısı için ikili sabit nokta ve ikili çakışma noktasının genelleştirmeleri olan n ‐li sabit nokta ve n ‐li çakışma noktası kavramları verildi. Bu kavramların varlığına ve tekliğine ilişkin teoremler kısmi sıralı tam metrik uzayda ispatlandı. Ardından n ‐li sabit nokta teoremleri kısmi sıralı tam sezgisel fuzzy normlu uzaylarda çalışıldı. Ayrıca bir fonksiyonun ve bir kümenin approximate sabit nokta özelliği sezgisel fuzzy normlu uzaylarda tanımlandı. Sabit nokta teorisinde kullanılan bazı dönüşümlerin sezgisel fuzzy versiyonu verildi ve bu dönüşümlerin approximate sabit nokta özelliğine sahip olup olmadığı araştırıldı.
Özet (Çeviri)
Coupled fixed point theorems have an important role in the fixed point theory and are used to show existence and uniqueness of solution of periodic boundary value problem in applied mathematics. In this thesis, firstly, for an arbitrary positive integer it was given the concepts of n ‐tuplet fixed point and n ‐tuplet coincidence point which are the generalization of coupled fixed point and coupled coincidence point. Theorems related with existence and uniqueness of these concepts in partially ordered complete metric space were proven. After, n ‐tuplet fixed point theorems were studied in partially ordered complete intuitionistic fuzzy normed space. Also, approximate fixed point property of a function and a set was defined in intuitionistic fuzzy normed space. Intuitionistic fuzzy version of class of maps used in fixed point theory was given and it was researched whether these maps have approximate fixed point property or not.