The Influence of venture capital on organizations and an entrepreneurship institute model suggestion in the venture capital context
Risk sermayesinin kuruluşlar üzerindeki etkisi ve risk sermayesi kapsamında bir girişimcilik enstitüsü model önerisi
  1. Tez No: 36429
  2. Yazar: HALUK BİLGİNTURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Sermayesi, Yatırım Finansmanı, Girişimci, Girişimcilik, Yatırım Oryantasyonu, Sermaye Kazancı, Venture Capital, Equity Finance, Entrepreneur, Entrepreneur- ship, Equity Orientation, Capital Gain
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tez iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım, risk sermayesi şirketleri tarafından desteklenen girişimcilerin ortak davranışsal karakteristiklerini incelemektedir. İkinci kısımda, risk sermayesi finansman modelinin Türkiye'de gelişmesini konu alan bir model önerisi tanımlanmaktadır. Yeni bir girişimin başarısının girişimcilik ekip karakteristikleri ile ürün ve pazar karakteristiklerinin birbirleriyle uyumu neticesinde olabileceği düşünülmektedir. Yeni girişimin belirlenmiş ürün ve pazar karakteristikleri ışığında, hangi girişimcilik ekip karakteristiklerinin performans tespitinde etkili olduğunun belirlenmesi amacıyla bir çalışma yapılmıştır.Tezin ikinci kısmında, girişimcilik yeteneği olan ancak finansman sorunları bulunan genç girişimcilerin finansman ihtiyaçları ile girişimcilik potansiyellerinin değerlendirilmesi ve daha etkili kullanılabilmesini teminen bu insanlara eğitim verilmesi konusunda bir girişimcilik model önerisi tanımlanmaktadır. Önerilen bu modelin uygulanması, potansiyel girişimcilere onları tatmin edecek temel ve teknik bilgiler sağlayacaktır. Bu model, öneri safhasında olmasına rağmen, ilgili kurumların desteği ile Türk risk sermayesi sanayinin geleceği için geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLUENCE OF VENTURE CAPITAL ON ORGANIZATIONS AND AN ENTREPRENEURSHIP INSTITUTE MODEL SUGGESTION IN THE VENTURE CAPITAL CONTEXT BİLGİNTURAN, Haluk Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Cengiz EROL February, 1994, 197 pages. This thesis consists of two parts. The first part examines the common behavioral characteristics of entrepreneurs backed by venture capital companies. In the second part, a descriptive model suggestion is given for the development of venture capital finance model in Turkey. It was assumed that the success of a new venture is influenced by the fit between entrepreneurial team characteristics and product and market characteristics. A study was conducted to determine which entrepreneurial team characteristics are useful predictors of performances, given product and market characteristics of the new venture.For the reason of supporting young people having entrepreneur characteristics but not having financial opportunities with their financial needs and utilizing the entrepreneur potential of young people effectively by educating them with necessary knowledge, a descriptive entrepreneurship model suggestion is given in the second part of this thesis. Practicing the suggested model could give potential entrepreneurs basic and technical knowledge which will satisfy their needs. Although this model is in a suggestion stage, it can be concluded by the related institution for the future of the venture capital industry in Turkey.