Özerk cumhuriyetlerde uluslararası yatırım cazibesine halkla ilişkilerin etkisi: Tataristan örneği
The influence of public relations on the attractiveness of international investment in autonomous states: The case of Tataristan
- Tez No: 648972
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAKİ CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Ülke imajı, halkla ilişkiler, yabancı yatırım, Invest Tatarstan, Invest Tatarstan, Country image, investor relations, public relations, foreign investment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Günümüzde uluslararası yatırımcıları ülkeye çekmek, önemli bir sermaye giriş mekanizmasıdır. Yatırımcı çekmek için ülkeler arasında yaşanan rekabette, ülkeler ile yabancı yatırımcılar arasında etkili iletişim kurmanın en önemli araçlarından biri halkla ilişkilerdir. Halkla ilişkiler ülke ile yatırımcı arasında pozitif ikili ilişki kurmada sadece aracı değil, aynı zamanda geleneksel ekonomik ve yasal tedbirler arasında eşit bir şekilde yer alan, bağımsız aktörlerden biridir. Bu çalışamada halkla ilişkiler uygulamaları aracılığıyla ülkelere yabancı yatırım çekmek için yapılması gerekenler analiz edilmekte, yabancı yatırım olgusunun tarihsel gelişimi incelenmekte ve bu konu üzerinde çalışan uzmanlarla farklı görüş açıları ele alınmaktadır. Yatırım ortamı ve yatırım cazibesi gibi kavramlar ayrıntılı olarak ele alınarak, bu kavramların özgünlükleri ve yapıları irdelenmektedir. Bu çalışma çerçevesinde, ülkelerin yatırım cazibesini belirleyen temel faktör grupları belirlenmeye çalışılacaktır. Bunlar arasında, mevduat güvenliği, demokrasi düzeyi, makroekonomik istikrar, arazi mülkiyeti, uluslararası derecelendirme sistemi, ülkenin dünyadaki imajı vb. faktör gruplarıdır. Çalışma, bu faktör gruplarının yönetilme olasılıklarını halkla ilişkiler vasıtasıyla ayrıntılı olarak ele almaktadır. Halkla ilişkilerin temel amacı ise, halkla ilişkiler araçlarının sahip olduğu yukarıdaki faktörleri arttırmaktır. Çalışma, yabancı yatırımları çekme sürecinin tamamını ve uluslararası yatırımları çekmek için ekonomik ve yasal düzenleme ve tedbirlerin yanı sıra, bu önlemlerin etkinliğini halkla ilişkiler yoluyla artırmanın yollarını araştırmaktadır. Bunun yanında çalışmada, yatırım halkla ilişkiler, finansal halkla ilişkiler kavramları ve yatırım cazibesinin oluşumunda rol oynayan halkla ilişkilerin özellikleri ve dünyanın potansiyel yatırımcıları arasında yatırım programlarının tanıtılması kavramları tanımlanmaktadır. Bunlara ek olarak çalışmada, yabancı yatırımcıları çekmek için kullanılan, halkla ilişkiler çabalarını değerlendirme yöntemleri incelenerek yatırım çekme sisteminin aşamalı bir mekanizmasını hakla ilişkiler vasıtasıyla değerlendirme yolları önerilmektedir. Tataristan'ın yabancı yatırımı çekme konusundaki deneyiminin ayrıntılı bir şekilde incelemek için son bölümünde nitel araştırma yaklaşımının bir parçası olan durum çalışması yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, attracting international investors is now an important mechanism of capital inflow into the country. In the fierce competition for investors between countries, public relations, being the most effective means of establishing effective communications between countries and foreign investors, becomes not only a mediator in establishing positive bilateral relations between the country and the investor, but also an independent actor, on a par with traditional economic and legal measures. This thesis analyzes analyzes the multifaceted work on attracting foreign investment by means of public relations technologies, considers the history of the phenomenon of foreign investment, examines the different points of view of the authors studying the phenomenon of international investment. Such concepts as investment climate and investment attractiveness are considered in detail, their specificity and structure are determined. Within the framework of the work, the main groups of factors determining the investment attractiveness of countries were identified. The security of deposits, the level of democracy, the macroeconomic stability, land ownership, the system of international ratings, the country's image in the world and others are among of them. In the dissertation, possibilities of management of these factors by means of public relations which main purpose is work with the above-mentioned factors in a question of their distribution in an external environment are in detail considered. This thesis describes the entire process of attracting foreign investment and, along with economic and legal measures to attract international investment, identifies ways to improve the effectiveness of these measures by means of public relations. In the part of the study of public relations, the concepts of Investment public relations, financial public relations were divorced and the characteristic of public relations involved in the formation of investment attractiveness and promotion of investment programs among potential investors of the world was given. In our study, the methods of assessing public relations-efforts used in attracting foreign investments are considered, and a phased mechanism of the system of attracting investments by means of public relations is proposed. The study, dedicated to the investment activities of Tatarstan Republic, the activity of the Tatarstan Investment Development Agency, State Committee on Tourism of the Republic of Tatarstan, Tourism Development Center of the Republic of Tatarstan, Export Support Center, Ministry of Economic Development of Tatarstan, Ministry of Industry of Trade and Venture Fund of the Republic of Tatarstan and others that have a direct and indirect influence on the formation of public relations-strategy to attract international investment to Tatarstan. Thematic analysis of the sites of the above organizations, carried out within the framework of the proposed factors, helped us to more clearly represent the participation of structures in the overall process of attracting foreign investment, carried out by public relations.