Midilli'de Osmanlı vakıfları
Ottoman vaqfs on Lesbos
- Tez No: 364682
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ADIYEKE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Midilli Adası, vakıf, para vakfı, zeytinlik, zeytinyağı, Lesbos island, vaqf, money vaqf, olive grove, olive oil
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 486
Özet
Türkçe'de Midilli, Yunanca ve batı dillerinde Lesvos veya Lesbos olarak bilinen Midilli Adası, Doğu Sporatlar adı verilen Kuzey Ege adalarının en büyüğüdür.Bilinen tarihi İ.Ö. 3'üncü bin yıla kadar dayanan bu ada, üzerinde egemen olan her uygarlık için önemli bir jeostratejik avantaj sağlamıştır.Çünkü ada, Karadeniz-Akdeniz ticaretinin en önemli geçiş noktası olan boğazların giriş ve çıkışını kontrol eder.Adanın verimli topraklarının en önemli ürünü zeytin ve bu zeytinden üretilen zeytinyağı ile sabundur. Adadaki zeytinlikler, Midilli'nin en önemli ekonomik gücünü meydana getirir. Osmanlı sosyal ve ekonomik hayatı açısından hayati önemde olan vakıfların, özellikle depara vakıflarının Midilli adasının sosyo-ekonomik yapısına olan etkisi açıktır. Çalışmamızda, özellikle para vakıfları çerçevesinde, Midilli'deki sosyo-ekonomik konjonktür açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Greek island of Lesbos or Lesvos (Midilli in Turkish), is the largest islands of the East Sporades.The island's history dates back to 3000 B.C., and it has always been of great importance due to its strategic location.Situated on a trade route between the Black Sea and Mediterranean, it served as a checkpoint for the transfer of goods. Economic stenght of the island lay in its olive groves plentiful of olives which were used in the production of olive oil and soap. Vaqfs' influence on social and economic life during the Ottoman reign is indisputable; especiallyin the case of money vaqfs which socioeconomic impact was particulary noticable on Lesbos. This study attemps at explaining the socioeconomic situation on Lesbos using the vaqfs framework.