H.1249-1253 (M. 1833-1837) tarihli Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve tahlili (Midilli Adası)
Transcription and evaluation of Shar'iyya Record that dates back to H.1249-1253 (M. 1833-1837) (Mytilene Island)
  1. Tez No: 257697
  2. Yazar: MUHAMMED CEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mytilene, Qadi, Court, Justice, Shar'iyya Records
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 500
Özet
Osmanlı adlî teşkilatının temel taşı olan kadı, bulunduğu yerin hem hâkimi, hem belediye başkanı, hem de emniyet âmiridir. Kadı, aynı zamanda görev yaptığı mahallin mülkî âmiridir de. Bu nedenle kadıların tutmuş oldukları kayıtlar olan Şer`iyye Sicilleri, kadının görevlerinin çeşitliliği sebebiyle, zengin kaynaklar olma özelliğine sahiptirler.Bu çalışmada, nüfusunu Müslümanların ve gayrimüslimlerin oluşturduğu Midilli Adası'nın, 1833-1837 tarihleri arasındaki hukukî, iktisadî, sosyal, askerî ve kültürel yapısı, tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda bir adet şer`iyye sicili transkripsiyon edilerek, elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi yoluna başvurulmuştur.Transkripsiyondan elde ettiğimiz hukukî bilgiler, bize gerek gayrımüslim halkın gerek müslüman halkın, hukukî sorunlarının giderilmesi noktasında Osmanlı adaletine güvendiklerini göstermektedir. Buna ek olarak, söz konusu dönemde devletin, iktisadî ve askerî konularda merkezileşme çabaları içerisinde olduğunu ve bütün ada halkının kendi inançları çerçevesinde vakıf müessesesi kurduklarını, kurulan bu vakıflardan istifade etme noktasında milliyet ve din ayrımı yapılmadığını gördük.Anahtar Sözcükler1.Midilli2.Kadı3.Mahkeme4.Adalet5.Şer`iyye sicilleri
Özet (Çeviri)
The keystone of the Ottoman judicial system,“Qadi”(also known as Qazi, Kazi, or Kadi) is the judge, the mayor and the law enforcement leader of a district. Qadi, at the same time, is the civilian authority of the district where he officiates.Due to the variety of the function of the Qadi, Shar'iyya Records that were kept by the“Qadi”s are rich sources.Stideied in this work is the juristic, financial, social, military and cultural structure between the years of 1833-1837 in Mytilene Island, where the muslim and non-muslim population lived. In this study, a Shar'iyya Record is transliterated and the information from this record is analysed.Juristic information from the transliterated text reveals that both muslim and non-muslim people has trust in the Ottoman justice in compromising their legal cases. Added to this, we observed that the government is in an attempt for centralization in financial and military issues and the people of the island have founded charity institutions and there were no racial or religious discrimination in benefiting from these institutions.